povesti supravietuire
Cărți

13 povești despre supraviețuire și eroism pentru când ai nevoie de un șut în fund ca să mergi înainte

Tu de câte ori te oprești ca proasta-n drum suspinând că viața-i grea și degeaba te chinui să faci chestii că uite, nimic nu-ți iese, din toate părțile vin numa’ ghinioane, bașca ți-a apărut un coș pe nas și nici părul nu-ți stă bine? Eu mă opresc așa, cam de câteva ori pe an, și-atunci rog pe cineva să-mi dea și mie un șut în cur ca să mă urnesc.

Dar dacă nu trece nimeni pe drum, o să zici, ce faci? Stai ca proasta-nfiptă acoloșa până dă careva peste tine când se duce la mega?

Ei, nu, cum să stau așa înfiptă… Nu stau. Mă târăsc până la bibliotecă. Caut o carte bună de pus pe rană. O carte care să mă inspire, din care să învăț cum să-mi îngroș pielea, cum să-mi astâmpăr setea când simt că mă usucă neputințele, cum să-mi regăsesc direcția în devălmășia din jurul meu.

 

Despre True Grit, de Bear Grylls

Așa se face că în dimineața asta am terminat de citit True Grit, una dintre multele cărți ale lui Bear Grylls, pe care îl iubesc de nu mai pot că e urât și alfa și, na… Femelă, ce vrei. True Grit nu-i cu povești despre supraviețuirile lui Bear, ci cu povești despre supraviețuirile altor omi, și, de fapt, nu-i numai despre supraviețuiri. Că uneori chiar e imposibil să trăiești, oricâte eforturi supraomenești ai face. E și cu povești despre eroism. Despre tovărășie. Despre țeluri, ambiție și curaj. Despre hotărârea de a-ți urma visul. Sau despre cum să continui să trăiești când ești băgat până-n gât în toți dracii din iad.

Cartea asta nu numai că dă o serie intensă de șuturi în fund, dar îți deschide și multe alte drumuri pe care s-o pornești odată urnit de unde înțepeniseși. Dintre aceste multe drumuri am ales treisprezece și am schițat la repezeală, pentru fiecare, câte o hartă pe care o putem folosi când avem nevoie.

Mai exact, am ales treisprezece povești, fie că erau povești despre alpiniști, despre soldați sau despre oameni normali care au intrat, la un moment dat al vieții lor, într-un mare, gigantic căcat. Apoi am găsit cărțile pe care le-au scris după marile lor aventuri sau cărțile pe care le-au scris alții despre ei, filmele care s-au inspirat din acestea sau documentarele care redau, mai mult sau mai puțin satisfăcător, unele dintre cele mai impresionante și motivaționale povești despre încercările înverșunate ale oamenilor de a trăi. De a trăi în ciuda a tot.

Le-am adunat pe toate în acest articol, le-am grupat cum m-am priceput mai bine, am băut un pahar de vin (roșu, demisec) și am oftat ușurată.

Acum am o rezervă babană de șuturi în fund.

 

Povești despre supraviețuire cu oameni obișnuiți care s-au trezit, deodată, în căcat

 

Povestea lui Nando Parrado, care la 22 de ani a reușit să supraviețuiască 72 de zile în munții Anzi după ce avionul în care se afla s-a prăbușit.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Nando Parrado: Să mănânce carne de om.

Cumpără cartea Miracle in the Andes: 72 Days on the Mountain and My Long Trek Home, Nando Parrado

povești despre supravietuire Nando Parrado

Vezi trailer-ul filmului Alive, cu Ethan Hawke (1993).

Urmărește documentarul I Am Alive. Surviving the Andes.

 

Povestea lui Juliane Koepcke, care la 17 ani a reușit să supraviețuiască singură 11 zile în jungla amazoniană, după ce avionul în care se afla s-a prăbușit.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Juliane Koepcke: Să înoate într-un râu plin cu caimani și piranha sau să reziste impulsului de a-și scoate dintr-o rană de pe braț larvele de muscă. Nu-mi dau seama exact.

Cumpără cartea When I Fell From the Sky, Juliane Koepcke.

povesti de supravietuire Juliane Koepcke

Urmărește documentarul Wings of Hope.

 

Povești despre supraviețuire cu marinari

 

Povestea căpitanului James Riley, care, după ce a naufragiat pe coasta Saharei de Vest, a fost capturat și luat ca sclav de băștinași.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă James Riley: Să-și mănânce pielea arsă de pe mâini și picioare și să bea pipi proaspăt de cămilă.

Cumpără cartea Skeletons on the Zahara, Dean King.

povesti despre supravietuire Captain James Riley

Împrumută de pe Internet Archive cartea Sufferings in Africa,  Captain James Riley

 

Povestea lui Steve Callahan, navigatorul care a supraviețuit 72 de zile pe o plută, singur, în mijlocul Oceanului Atlantic.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Steve Callahan: Să reziste 72 de zile pe o plută, în mijlocul oceanului și să nu se dezintegreze complet, deși nu mai avea carne pe picioare și fund, iar zona inghinală era acoperită cu răni supurânde.

Cumpără cartea Adrift: Seventy-Six Days Lost at Sea, Steven Callahan.

povesti despre supravietuire Steve Callahan

Urmărește documentarul Survived Being Adrift At Sea for 76 Days.

Apropo, Steve Callahan a fost consultant pentru filmul Life of Pi (2012), inspirat din cartea lui Yann Martel, Viața lui Pi. Țin minte că, atunci când m-am înscris la facultatea de psihologie pe care nu am terminat-o niciodată, m-au întrebat care-i cartea mea preferată. Am zis că Viața lui Pi.

 

Povești despre ambiție și supraviețuire cu oameni de știință care și-au pus în cap să demonstreze ceva

 

Povestea lui Thor Heyerdahl, etnograful norvegian care a străbătut Oceanul Pacific cu o plută ca să demonstreze că era posibil ca primii care au populat Polinezia să fi fost sud-americanii.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Thor Heyerdahl: Să prindă rechini cu mâinile goale.

Cumpără cartea Kon-Tiki. Cu pluta pe Oceanul Pacific, Thor Heyerdahl.

Thor Heyerdahl antropolog curajos

Urmărește documentarul Kon-Tiki.

 

Povești despre supraviețuire și dârzenie cu eroi de război

 

Povestea lui Jan Baalsrud, soldatul urmărit de nemți care a reușit să evite capturarea timp de două luni, deși suferea de degerături grave la picioare, ascunzându-se în munții Norvegiei.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Jan Baalsrud: Să își amputeze 9 degete de la picioare folosindu-și briceagul. Și niște brandy.

Cumpără cartea We Die Alone: A WWII Epic of Escape and Endurance, David Armine Howarth.

soldati supravietuitori Jan Baalsrud

Vezi trailerul filmului The 12th Man (2018) cu Thomas Gullestad.

 

Povestea lui Louis Zamperini, atletul olimpic american care a supraviețuit doi ani ca prizonier al japonezilor în al Doilea Război Mondial.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Louis Zamperini: Să rămână în viață.

Cumpără cărțile Don’t Give Up, Don’t Give in: Lessons from an Extraordinary Life, Louis Zamperini și Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption, Laura Hillenbrand.

supravietuire Louis Zamperini

Urmărește trailerul filmului Unbroken (2014), regizat de Angelina Jolie și bazat pe cartea Laurei Hillenbrand.

 

Povestea lui Alistair Urquhart, autorul scoțian care a supraviețuit trei ani și jumătate ca prizonier al japonezilor în al Doilea Război Mondial.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Alistair Urquhart: Pe lângă faptul că a îndurat torturi încredibile și că s-a îmbolnăvit de holeră? Păi, să supraviețuiască cinci zile pe o plută, în mijocul oceanului, fără apă sau mâncare, după o captivitate de doi ani în lagărele japoneze, și după aceea să fie luat, din nou, prizonier. Tot de japonezi.

Cumpără cartea Forgotten Highlander, Alistair Urquhart.

supravietuitor razboi Alistai Urquhart

Urmărește documentarul The luckiest man in World War ll.

 

Povestea lui Nancy Wake, spioană și membră a Rezistenței franceze, care le-a dat mult de furcă nemților în al Doilea Război Mondial

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Nancy Wake: Să parcurgă în 72 de ore 500 de kilometri pe teritoriu inamic, călare pe o bicicletă fără cauciucuri, cu doi napi în coșuleț.

Cumpără cartea Nancy Wake: SOE’s Greatest Heroine, Russell Braddon.

Nancy Wake supravietuitoare razboi

Urmărește documentarul Nancy Wake: Gestapo’s Most Wanted.

 

Povestea lui Tommy Macpherson, scoțianul care, purtând un kilt, a capturat 23.000 de nemți în al Doilea Război Mondial.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Tommy Macpherson: Să se ducă la un comandant neamț și să-l mintă că, dacă cei 23.000 de oameni de sub comanda lui nu se predau, o să-l atace cu tancurile (pe care nu le avea).

Cumpără cartea Behind Enemy Lines, Tommy Macpherson.

Tommy Macpherson erou

 

Povestea lui Chris Moon, voluntarul HALO care, după ce a fost răpit de Khmerii Roșii, iar o mână și un picior i-au fost spulberate de o mină, a devenit maratonist.

*HALO = Hazardous Areas Life Support Organisation

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Chris Moon: Să negocieze eliberarea sa și a camarazilor săi cu comandanții unei unități de gherilă a Khmerilor Roșii.

Împrumută cartea One Step Beyond, Chris Moon,  de pe Internet Archive.

poveste de supraviețuire Chris Moon

 

 

Povești despre curaj și, uneori, supraviețuire, cu alpiniști

 

Povestea lui Toni Kurz, alpinistul de 23 de ani care a murit încercând să escaladeze peretele de nord al muntelui Eiger din Alpii Bernezi.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Toni Kurz: Să atârne de munte, în ham, o noapte, degerat și legănat de vânt, în timp ce deasupra și dedesubtul lui atârnau cadavrele camarazilor săi.

Cumpără cartea The White Spider: The Classic Account of the Ascent of the Eiger, Heinrich Harrer.

Toni Kurz Eiger

Urmărește documentarul The Beckoning Silence (2007) North Face of the Eiger.

 

Povestea lui Joe Simpson, alpinistul care în 1985 a supraviețuit căderii într-o crevasă din Anzii Peruvieni.

Cel mai teribil lucru pe care a fost nevoit să-l facă Joe Simpson: Să coboare în rapel, cu piciorul rupt, într-o crevasă, fără să știe dacă o să-i ajungă funia până la capătul ei. Despre care capăt, iarăși, nu știa nimic.

Cumpără cartea Touching the Void: The True Story of One Man’s Miraculous Survival, Joe Simpson.

Joe SImpson supravietuitor

Urmărește documentarul Touching the Void (2003).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.