top carti pentru gravide
Cărți despre motherhood,  Motherhood

Ce cărți despre sarcină am citit înainte de venirea bibicii

Planul era să citesc anul ăsta cincizeci și una de cărți fantasy și SF, dar am rămas borțoasă, așa că am citit doar câteva cărți despre sarcină, vreo două despre virusuri și oleacă de Brandon Sanderson. E ok. Nu cred că m-ar fi ajutat prea mult niște povești cu alieni vrăjitori care încearcă să-și apere planeta de vampiri telepați din altă dimensiune când îmi programam ecografiile, când îmi ungeam burta cu ulei contra vergeturilor sau când, îmbătată cu estrogen și progesteron, plângeam cu sughițuri uitându-mă la Get Organized with The Home Edit (d-asta mă ia acum cu palpitații când văd cutii și organizatoare prin magazine).

Aveam nevoie de cărți despre sarcină și pentru mămici în devenire, scrise fain, fără să mă bage-n cine știe ce guilt trip. N-am găsit foarte multe, bine, nici nu aveam de gând să-mi petrec toată sarcina cu nasu-n jde cărți pentru gravide, că între timp s-au mai întâmplat și alte chestii complet anapoda (m-am măritat, m-am mutat și am ajuns un fel de manager pe la muncă), iar zona mea de confort s-a zdruncinat teribil. Așa că am citit – uneori doar frunzărit ca să-mi confirm niște date sau să aprofundez unele subiecte – cinci cărți despre sarcină. Cărți despre care o să-ți povestesc câte ceva mai jos, pentru când o să compui un om nou și-o să vrei surse reliable de informații.

 

La ce să te aștepți când ești însărcinată (What to Expect When You’re Expecting), de Heidi Murkoff

coperta La ce să te aștepți când ești însărcinată

 

Seria La ce să te aștepți – What to Expect (WTE) sau cel puțin unul dintre volumele sale apare în orice top de cărți despre sarcină și pentru proaspete mămici, așa că era musai să văd și eu ce-i atât de extraordinar la ea. Pe Scribd am volumul dedicat perioadei de sarcină și, de la anticariat, cu ocazia singurei mele ieșiri prin centru (excluzând palpitantele vizite la ginecolog și hematolog), mi-am luat What to Expect-ul pentru primul an de viață al bebelușului.

Autoarea, Heidi Murkoff, a venit cu ideea cărții pentru gravide când era și ea gravidă (1984), tocmai pentru că nu găsea informațiile care-i trebuiau prin alte surse. Primul What to Expect a avut un succes uriaș. Acum e la a cincea ediție, iar USA Today a inclus-o pe lista cărților cu cel mai mare impact asupra cititorilor din ultimul sfert de secol (alături de Harry Potter și Piatra Filozofală a lui J.K. Rowling și Scurtă istorie a timpului, a lui Stephen Hawking). Nu-i de mirare, așadar, că Heidi a continuat să publice ghiduri utile pentru viitoare mame și mame în diverse etape ale dezvoltării copilului. A mers chiar mai departe, creând organizația nonprofit What to Expect, care oferă femeilor din toată lumea (în special celor cu un nivel ridicat de vulnerabilitate) informațiile și suportul necesare pentru o naștere și o dezvoltare armonioasă a bebelușilor.

Cartea What to Expect pentru gravide e foarte bine organizată și pot să găsesc rapid răspunsuri la chestiile care mă macină.

De exemplu, un capitol prezintă o perspectivă completă asupra alimentației corecte în vremuri de borțoșenie, dar pentru că mâncarea e un subiect delicat pentru mine de când am rămas fără vicii (de un an nu mai fumez, de șapte luni nu mai beau alcool sau cafea și, colac peste pupăză, pentru că am avut o placentă jos inserată, medicul mi-a interzis să fac sex – am găsit niște loopholes, dar e greu, bre, e greu tare), nici măcar nu încerc să mănânc 100% sănătos. Am grijă să nu-mi lipsească principalele grupe de alimente, gătite cât mai puțin decadent, dar fără ceva cu ciocolată nu mă prinde sfârșitul vreunei zile, cu mici excepții. Că altfel o iau razna, dracului.

Urmează câte un capitol explicativ pentru fiecare lună de sarcină, de la concepție la naștere, fiecare dintre acestea fiind împărțit în subcapitole dedicate copilului, corpului mămicii, vizitelor la medic și întrebărilor comune care apar în perioada respectivă. Sunt tratate în capitole separate atât complicațiile ce pot apărea în timpul sarcinii, pierderile de sarcină, sarcinile gemelare, nașterea (inclusiv ce să faci dacă ești singură la momentul nașterii) și primele șase săptămâni – din punctul de vedere al mamei – după naștere.

Îmi place cartea asta pentru că nu are un ton moralizator și recomandările lui Heidi se bazează mult pe principiul better safe than sorry. Unele aspecte prezentate nu sunt valabile și în România, unele practici variază oricum de la un spital la altul și de la un medic la altul, iar în vreme de pandemie multe reguli s-au schimbat sau au fost adăugate. Am trecut peste multe informații din WTE, dar și mai multe am parcurs cu atenție și am încercat să le bag la cap, ca să mă pot minți mai ușor că dețin controlul asupra unei situații incontrolabile.

Găsești cartea La ce să te aștepți când ești însărcinată la Cărturești.

 

Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies? The Surprising Science of Pregnancy, de Jena Pincott

coperta Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies de Jena Pincott

 

Spre deosebire de bine organizata și cuprinzătoarea What to Expect When You’re Expecting, cartea pentru gravide a Jenei Pincott e, mai degrabă, un mozaic de răspunsuri la tot felul de întrebări. Și nu mă refer la întrebări privind chestiuni practice, precum „Oare ce trebuie să pun în bagajul pentru maternitate?” ci întrebări pe care și le pune o viitoare mamă noaptea, când nu reușește să adoarmă din cauza arsurilor la stomac: „Oare femeile dominante tind să aibă mai mulți băieți, iar femeile empatice tind să aibă mai multe fete?”, „Oare ceea ce mănânc în timpul sarcinii influențează viitoarele preferințe alimentare ale bebelușului?” sau preferata mea „Oare gravidele iubitoare de ciocolată au bebeluși cu un temperament mai calm?” – nu d-aia mănânc ciocolată, dar e bine de știut că un studiu finlandez a descoperit o corelație pozitivă între consumul zilnic de ciocolată al gravidelor și bebelușii mai puțin crispați și mai ușor de liniștit.

Jena Pincott este scriitor științific cu studii în biologie, opt cărți la activ și numeroase articole în Scientific American, Psychology Today și Brain World, printre altele. A început să scrie cartea chiar în timp ce era însărcinată dintr-o curiozitate pe care i-o înțeleg destul de bine. O fi un miracol că eu coc acum o ghindoacă în burtoiul ăsta care mai are nițel și pleznește, dar asta nu înseamnă că las miracolul să se petreacă fără să mă semizvârcolesc (numărul de poziții în care te mai poți zvârcoli în luna a opta e foarte mic) încercând să înțeleg logica din spatele unor sfaturi sau mituri populare (cum ar fi cel care spune că, dacă ai burta ca o minge de fotbal, faci băiat, iar dacă e ca un pepene, faci fată).

Mi-a plăcut cartea Jenei Pincott pentru că are aerul ăla de Știați că…? care mă ațâță și mă face să-mi doresc să știu cât mai multe chestii. De aici am aflat, de exemplu, despre microhimerismul fetal (permanența în organismul mamei a unui mic număr de celule cu ADN diferit – al tuturor copiilor născuți și fetușilor concepuți, chiar dacă sarcina a fost întreruptă/pierdută). Uluitor fenomen.

Găsești cartea Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies? la Elefant.

 

Expecting Better: Why the Conventional Pregnancy Wisdom is Wrong – and What You Really Need to Know, de Emily Oster

coperta Expecting Better Emily Oster

 

Emily Oster este economistă și face research cu pasiune. Cartea ei pentru gravide nu este doldora nici de sfaturi medicale, nici de recomandări binevoitoare, ci de concluziile pe care le-a tras după ce-a analizat cu atenție sute de studii pe teme referitoare la sarcină și naștere.

De exemplu, în capitolul despre consumul de cafea și alcool în timpul sarcinii, Emily explică de ce există diferențe atât de mari între informațiile de pe internet sau din cărțile pentru viitoare mămici. De ce What to Expect when You’re Expecting consideră că poți bea maximum 200 mg cofeina pe zi, în timp ce The Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy interzice complet consumul de cafea?

Pe scurt, pentru că nu este etic să faci studii experimentale pe borțoase și să pui femeile dintr-un grup să bea țîșpe cești de espresso zilnic, în timp ce altora le spui să nu bea nimic cofeinizat (deși în 2007 s-a făcut un astfel de studiu în Danemarca). Așa că mai toate studiile existente se bazează pe date observaționale, care nu implică niciun fel de intervenție din partea cercetătorilor, ci analize pe baza unor date statistice – asta-i o problemă. Altă problemă e că nu toate studiile observaționale sunt făcute ca lumea – unele-s bullshituri, la fel și concluziile lor.

Ei, și aici intervine Emily, a cărei formare profesională îi permite să discearnă bobul de neghină, cum ar veni. Concluzia ei, bazată pe studiile alea bune, sună așa: toate probele arată că e safe să bei până la 2 cești (200 mg) de cafea pe zi, majoritatea dovezilor arată că e safe să bei până la 3-4 cești de cafea pe zi, în timp ce rezultatele studiilor privind consumul a peste 4 cești de cafea zilnic sunt mixte. Ea ți-a rezumat datele, tu iei decizia. Mișto abordare, nu?

Doar că, vezi tu, oricât de mult apreciez metoda de lucru a lui Emily, prefer să rămân precaută și să nu beau cafea. Bine, ocazional, când mă constip, îmi fac niște cafea pe fundul unei cești, dar nu beau mai mult de 2-3 gurițe. La mine, consumul de cafea nu se măsoară în miligrame, mililitri sau uncii, ci în gurițe.

Expecting Better e o carte oleacă mai tehnică decât alte cărți despre sarcină, are grafice și scheme, explicații clare și o bogată bibliografie de studii, articole și experimente. Are cinci părți (Concepție, Primul trimestru, Al doilea trimestru, Al treilea trimestru, Travaliul și nașterea), iar fiecare capitol se încheie cu o casetă în care concluziile sunt rezumate într-o frază. Îmi place cartea asta pentru că îmi oferă date și informații într-o manieră nepărtinitoare și mă lasă pe mine să decid ce și cum. În plus, Emily reușește să fie și amuzantă uneori, deși nu știu dacă asta e intenția ei.

Găsești cartea Expecting Better la Libris.

 

Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy, de Roger W. Harms

coperta ghidul Mayo pentru sarcina sanatoasa

 

Probabil cel mai de încredere ghid pentru perioada sarcinii este cărămidoiul de peste 500 de pagini al Clinicii Mayo, editat de medicul specialist în obstretică și ginecologie plus!!! mamă a patru copii, Myra Wick. La ghid a contribuit o echipă de vreo douăzeci de medici și asistenți medicali. Este o carte despre sarcină foarte cuprinzătoare și bine organizată.

Informațiile sunt prezentate clar, cu bullet points și defalcate pe luni de sarcină, organizate în capitole speciale dedicate travaliului și nașterii vaginale, nașterii prin cezariană, nou-născutului, îngrijirii postpartum a mamei, complicațiilor ce pot apărea în timpul sarcinii sau al nașterii. Conține chiar și un capitol dedicat taților sau partenerilor, unde-i învață cum să ajute gravida când are grețuri și cum să instaleze scaunul auto pentru copii, printre altele. Ghidul e foarte ușor de folosit în orice moment al sarcinii, ori de câte ori te bântuie vreo întrebare sau când rămâi nelămurită după vizita la obstreticianul tău.

Îmi place cartea asta pentru complexitatea și acuratețea informațiilor, dar și pentru stilul rece, medical, fără abureli, în care sunt prezentate.

Dacă nu te deranjează să citești online cărți despre sarcină, îți recomand varianta electronică a cărții de pe Google Play.

 

 

Like a Mother: A Feminist Journey Through the Science and Culture of Pregnancy, de Angela Garbes

cover Like a Mother de Angela Garbes

 

Filipineza Angela Garbes este o scriitoare specializată în mâncare, sănătatea femeilor, egalitate și diversitate socială. A conceput primul copil la 36 de ani și a aflat că e însărcinată după o noapte puternic alcoolizată, chestie care a trimis-o direct la computer ca să facă research și să vadă în ce măsură poate fi afectat fătul de cocktailurile băute.

Răspunsurile la întrebarea asta sunt, așa cum am aflat și eu în primăvară, contradictorii. Concluzia ar fi că sigur, nu e bine că ai băut alcool când nu știai că ești însărcinată, dar nu se întâmplă nimic nașpa, e ok. Treci peste. Ei, Angela n-a trecut prea ușor peste, pentru că avea nevoie de răspunsuri clare.  În plus, au urmat zeci și sute de alte întrebări despre sarcină, placentă, laptele matern, data calculată a nașterii, contracții, planșeul pelvian și așa mai departe. Așa că a început să se documenteze mai serios, să discute cu o mulțime de femei despre experiențele lor și să scrie cartea asta.

Nu o să găsești aici sfaturi pentru alăptare sau exemple de exerciții fizice recomandate în luna a șaptea de sarcină, ci informații deseori surprinzătoare (uite un exemplu: componentele nutritive și imunologice ale laptelui se schimbă în fiecare zi, în funcție de nevoile specifice bebelușului) și înțelegere.

Mi-a plăcut cartea asta pentru că mi-a validat sentimentele cu argumente clare și raționale. E mișto să aflu că și Angela a simțit în timpul sarcinii, la fel ca mine, că se transformă în altă persoană, și că nu-și dorea, totuși, să se piardă pe sine. Ajungi să crezi că ești un omuleț rău și egoist dacă nutrești astfel de gânduri, mai ales când femeile din jur îți repetă că gata, nu mai contează nimeni altcineva decât copilul, iar pe tine te vor defini de acum încolo sacrificiul și suferința. Știi placa. Ai dureri, disconfort și diverse neplăceri precum incontinența sau prolapsul postpartum? Doar ai născut, ce vrei, e normal să te simți ca dracu’ luni și chiar ani întregi după aceea.

Normal pe dracu’. Sistemul medical și apropiații trebuie să acorde mai multă atenție mamelor după naștere și să le creadă pe cuvânt când se încumetă să-și dezvăluie problemele cu care se confruntă, în loc să le invalideze suferințele, fie ele fizice sau psihice. Dar ce să faci, asta-i atitudinea societății după secole de dezinteres față de anatomia și sănătatea femeilor – cum altfel ai putea cataloga faptul că anatomia completă a clitorisului a fost cunoscută abia în 1998?!

 

În sarcină, dezvoltarea bebelușilor este de cea mai mare importanță, desigur. Dar importante sunt și mamele. Nu poți avea bebeluși fără mame. Fără permisiunea de a fi autonome – de a ne asuma ceea ce suntem, cu dezordinea, contradicțiile și tot restul – începem să pălim undeva în fundal, rămânând umbre pentru noi însene și viitorii noștri copii.

Angela Garbes

Mi-a mai plăcut și pentru că numește naturale atât nașterea vaginală, cât și pe cea prin cezariană, că nu-i nimic nenatural la o operație care scoate un copil din corpul mamei sale. Dacă-l scotea dintr-un organism artificial, da, era altă treabă.

Like a Mother e o lectură importantă în perioada sarcinii, sau cel puțin așa a fost pentru mine. E scrisă cu candoare, înțelegere și forță, un mix perfect pentru o borțoasă în vreme de pandemie.

Găsești cartea pentru gravide, mămici și nu numai, Like a mother: A Feminist Journey Through the Science and Culture of Pregnancy la Libris.

 

Cam astea au fost cărțile care mi-au ținut companie în ultimele luni. O altă sursă foarte faină de informații și sfaturi pentru gravide și proaspete mămici este programul video Bebe Bun Venit. Este o serie de 210 episoade video în care trei gagici simpatice (Adina Păun – moașă și expert în alăptare, Diana Goran -medic pediatru și Atena Boca – fondatoarea Asociației LaPrimulBebe) îți explică chestiile esențiale despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului, viața mamei după naștere, urgențe pediatrice, somn și diversificare. Programul costă doar 149 de lei, iar episoadele video sunt bine organizate și ușor de accesat oricând ai nevoie de niște informații. Mie îmi este de mare folos și îmi place că pot să fac alte chestii în timp ce le ascult – spăl vase, mă joc cu Mișu sau tricotez, că m-am apucat de tricotat fețe de pernă de când m-a pălit nestingul. 

Acum, că mai am puțintel, doar o lună și ceva până la Big Event, am zis că mă potolesc și nu mai citesc alte cărți despre sarcină. Mi-s de ajuns astea și, dacă e cazul, revin oricând la ele pentru lămuriri sau reîmprospătarea cunoștințelor. M-am împăcat cu gândul că nu pot controla evenimentele legate de naștere, dar de-acum știu destule chestii ca să nu intru în panică prea repede.

Hai să fie bine, zic. La toate lumile borțoase și neborțoase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.