carti si pisici
Artă cu pisici,  Cărți,  Cu pisici

7 cărți cu pisici musai de citit dacă ești un uman care se respectă

Cu greu își pot atinge poveștile adevăratul potențial dacă nu-și bagă nasul prin ele câte-o pisică pufoasă, capricioasă și mustăcioasă. Asta-i cruda realitate și Murakami o știe foarte bine, că d-aia face mai mereu loc în cărțile lui pentru pisici vorbitoare. Nici George R.R. Martin nu-i străin de efectul mâțelor în literatură – vezi puzderia de blănoase clonate din Peregrinările lui Tuf, iar Bulgakov s-a întrecut pe sine dând viață lui Behemoțel, motanul negru, drăcos și iubitor de votcă din Maestrul și Margareta.

Pisicile își fac cu îndrăzneală loc oriunde, dar în cutiile goale de carton și în cărți par să fi descoperit confortul suprem, așa că nu-i de mirare că-i plină literatura de urmele lor de lăbuțe. Când m-am hotărât să scriu un articol despre cele mai frumoase, amuzante și emoționante cărți cu pisici, nici nu bănuiam că mă înham la o sarcină prea complexă pentru o dimineață de duminică: dacă pun la socoteală și poveștile pentru copii și pe cele în care blănoasele sunt doar în trecere (o trecere foarte țanțoșă, cu codița țâșnind spre albastrul cerului), se strâng lejer câteva sute de cărți cu feline. Ar ieși un scandal monstru dacă le-aș aduna pe toate într-un singur articol, s-ar gherăi și-ar miorlăi de nu ne-am mai auzi om cu persoană, așa că, în calitate de uman subjugat de farmecul irezistibil al mâțelor de pretutindeni, indiferent de culoare, număr de mustăți și nivel de parșivenie, am decis să aleg doar cărțile care mi-au plăcut sau pe care vreau musai să le citesc cât mai curând.

Hai să vedem, așadar, care sunt cele șapte (hai, opt-zece-treișpe, că zgârie la ușă și trebuie să le deschid) cărți cu și despre pisici pe care ar trebui să le citească orice uman care se respectă.

Old Possum’s Book of Practical Cats, de T. S. Eliot

Pe colecția asta de poezii scrise de T.S. Eliot în anii ’30 e bazat celebrul spectacol muzical Cats, așa că dacă n-ai chef să te uiți la niște oameni în toată firea, costumați în pisici, care se freacă de podea și cântă aproape două ore, atunci îți recomand să citești cartea. Din fericire, a intrat în domeniul public și o poți găsi în biblioteca digitală Proiectul Gutenberg.

Citește aici Old Possum’s Book of Practical Cats, de T. S. Eliot

carte cu pisici T. S. Eliot

 

A Cat Called Room 8, de Beverly Mason și Virginia Finley

Adorabilă cărticica asta, și-i bazată pe fapte reale! În 1952, un cotoi jigărit a intrat într-o clasă dintr-o școală elementară californiană și a fost botezat Camera 8 (Room 8) pentru că, na, ăsta era numărul sălii cu pricina. I-a plăcut la copii atât de mult, că n-a mai plecat decât în vacanță, dar cum a venit toamna s-a întors la școală și nu a chiulit niciodată, nici măcar o zi, timp de aproape 16 ani. Toți puștii îl îmbuibau cu lapte și sandviciuri, așa că Room 8 a început curând să afișeze o siluetă dolofană.

Room 8 fat cat
Să nu care cumva să copiați, că vă mușc de numa’ numa’!”  Sursa: A Cat Called Room 8, Beverly Mason & Virginia Finley, New York: Putnam, 1966

De-a lungul timpului au venit să-l vadă reporterii de la ziare și televiziune, i s-au făcut o grămadă de poze și a primit un purcoi de scrisori. Este evident că la un moment dat a avut nevoie de-o secretară care să se ocupe de corespondență.

carte cu pisici Room 8
Și zici că ai luat nota maximă la gramatică, Susan? Mira-m-aș!” Sursa: A Cat Called Room 8, Beverly Mason & Virginia Finley, New York: Putnam,1966

Iar ca să fie clar pentru toată lumea că-i unul dintre acei motani fabuloși, i-au imprimat urmele lăbuțelor în cimentul din fața școlii Eleysian Heights. A Cat Called Room 8 a fost scrisă de directoarea școlii și de una dintre profesoare și e ilustrată în stilul acela cuminte și realist cu care am crescut în anii ’80, când citeam cărțile alor mei, de când erau ei mici. Nu pare să fi fost vreodată publicată la noi, dar o puteți găsi pe interneți dacă vreți să citiți o poveste pe cât de amuzantă, pe atât de înduioșătoare.

Împrumută de aici cartea A Cat Called Room 8, de Beverly Mason și Virginia Finley

pisica numita camera 8

 

Never Steal a Magic Cat, de Don Caufield

Dar ce-avem noi aici? O pisică-vrăjitoare? Chiar așa, pentru că pisica Pandora a primit de la stăpâna ei brățara cu diamante a lui Morendor și poate să facă o grămadă de lucruri ciudate, cum ar fi să oprească foamea unui pisoi sau să șterpelească trei felii de șunculiță chiar de sub nasul stăpânilor. Never Steal a Magic Cat e o poveste plină de suspans, mister și lăbuțe, perfectă pentru copilul din tine și de lângă tine.

Împrumută de aici cartea Never Steal a Magic Cat, de Don Caufield

Never Steal a Magic Cat carti cu pisici

The Unadulterated Cat, de Terry Pratchett

Te-ai săturat de pisicile de casă frumoase ca niște bibelouri, care mănâncă numai conservă și n-au văzut în viața lor un șoricel? Înseamnă că o să rezonezi foarte bine cu campania pentru pisici veritabile a lui Sir Terry Pratchett, descrisă pe larg în cartea asta cu desene zăpăcite semnate de Gray Jolliffe.

carte cu pisici Terry Pratchett ilustratie
Ilustrație de Gray Jolliffe, The Unadulterated Cat ebook, Terry Pratchett

Ce-i aia o pisică veritabilă? Păi, Sir Terry Pratchett explică foarte bine: una care nu poartă fundă sau zgardă, una care nu urmărește chestii cu clopoței, una care prinde chestii și le mănâncă pe toate, una care, pe lângă urechile ciopârțite, are și o mutră pe care se citesc cele mai dramatice aventuri evăr! O să mai găsești aici informații interesante despre viața sexuală a pisicilor, despre igiena lor, despre jocurile și relațiile cu celelalte animale, toate redate în ghidușul stil pratchettian.

Cumpără de aici cartea The Unadulterated Cat, de Terry Pratchett

carti pisici Terry Pratchett

 

The Greatest Cat Stories Ever Told, de Charles Elliott

Cel mai ușor mod de a te delecta cu cele mai bune povești cu pisici este să citești antologia lui Charles Elliott. Îi găsești aici pe Emile Zola, Lewis Carroll, Mark Twain, Rudyard Kipling, Junichiro Tanizaki, Edgar Allan Poe, Karel Capek, Ursula K. Le Guin, Soseki Natsume, P.G. Wodehouse și alți câțiva scriitori cunoscuți, toți încercând cu înfrigurare să transpună în cuvinte acel je ne sais quoi felin care ne subjugă fără milă pe noi, pisicarii.

Împrumută de aici The Greatest Cat Stories Ever Told, de Charles Elliott

cele mai frumoase povesti cu pisici

 

Of Cats and Men, Profiles of History’s Great Cat-Loving

Artists, Writers, Thinkers and Statesmen, de Sam Kalda

Mulți dintre marii oameni ai istoriei au fost iubitori de pisici și asta nu miră pe nimeni. Se știe că genialitatea prosperă în compania unei ființe deosebite care toarce cu hărnicie și care posedă niște pernuțe moi pe care-ți vine să le ronțăi dar nu o faci pentru că, deh, igienă și din astea. Printre alți pisicari faimoși, cartea ilustrată a lui Sam Kalda ni-l prezintă chiar pe mitologicul William Burroughs ca pe un uman care nu-și dorea decât să fie iubit de pisicile lui. Nu știu dacă știați, eu habar n-aveam, dar Burroughs a scris și o nuvelă autobiografică intitulată „The Cat Inside”, în care-și explorează viața prin intermediul pisicilor sale. Numai puțin, s-o pun pe lista cu cărți de citit… Așa, și acum să ne întoarcem la Of Cats and Men. În afară de Burroughs, mai găsim aici și alți scriitori, artiști și savanți iubitori de mâțe, precum Sir Isaac Newton, Jean Cocteau, Raymond Chandler, Ernest Hemingway, Charles Bukowski, Haruki Murakami sau Ai Weiwei.

Găsești aici  cartea Of Cats and Men, de Sam Kalda

Oameni și pisici, Sam Kalda

 

Dewey, Pisoiul din biblioteca unui mic oraș cucerește lumea, de Vicky Myron

Pentru că este povestea unui motănel abandonat în cutia de recuperare a cărților unei biblioteci, apoi salvat și iubit de o comunitate întreagă, vă previn cu toată seriozitatea că asta nu-i o carte de citit în mijloacele de transport în comun. Pentru că o să vă bușească plânsul. Eu atât vă spun.

Cumpără de aici cartea Dewey, Pisoiul din biblioteca unui mic oraș cucerește lumea

Dewey pisoiul din biblioteca

 

Mă opresc aici, dar să știți că mai sunt multe, multe, tare multe cărți cu pisici pe lumea asta. Mai este seria de cărți cu motanul Bob, cel care-l ajută pe James Bowen să-și câștige traiul ca artist stradal în Londra, mai sunt volumele de poezii I Could Pee on This: And Other Poems by Cats și I Could Pee on This Too: And More Poems by More Catsmai sunt și Pisicile războinice sau Zaurel în Vama Veche (by yours truly) și, of, câte și mai câte. Numai timp să avem, niscai cafea, ceai și, bineînțeles, cel puțin o burtică de pisic la îndemână pentru mângâiat.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.