Motherhood

8 chestii pe care le-am folosit în draci în primul an de mămicie and beyond

Fii-mea se apropie cu pași mici și împiedicați de teribila vârstă de 2 ani – teribilă pentru mine, că trebuie să mă întorc la job – și lucrurile par să se așeze cumva. Încă alăptez, încă dormim amândouă și încă simt un pietroi pe piept când conștientizez că sunt mama cuiva care depinde întru totul de mine, dar m-am mai calmat oleacă.

Încerc să nu mă mai agit ca un coi într-o căldare când face ceva ce aș prefera să nu facă. Ca atunci când mi-a furat un chips din pungă și am lăsat-o să-l mănânce. Sau când face pleosc fleoșc în bălți cu sandalele și-mi vine să strig Hauleu, maică, te uzi ireversibil pe picioare!, dar mă abțin și plusez cu Hai, bibi, încă o dată, pleosc fleoșc! Sau când a plimbat în brațe un ou prin Mega și mă rugam la zeii supermarketului să nu-l scape, dar tot ce i-am spus a fost Uau, ai luat un ou în brațe!

Îmi plâng mai rar de milă și nici pe bărbată-meu nu-mi prea mai cade necazul. Față de cum mă simțeam anul trecut pe vremea asta, acum sunt chiar zen, tălică. Sigur, poate că m-am obișnuit cu fișa postului, poate că am acceptat ideea că nu-s mamă Montessoristă și n-am nici zvâc de instagramamă, dar am și descoperit chestii care-mi simplifică viața. Nu-s pe lista cu lucruri necesare pentru bebe, gen ser fiziologic, șervețele umede și scaun înalt. Le-aș pune, mai degrabă, pe lista cu lucruri necesare pentru proaspete mame căpiate. Lucruri care mă ajută să câștig timp pentru un duș, care-mi mai liniștesc temerile de mamă nouă și care fac posibile task-urile îngreunate de un toddler lipit de mine, repetând obsesiv Brățicăă și Țițicăă.

Uite ce lucruri mi-au fost si încă îmi sunt utile în mămicie:

Sistem de purtare ergonomic

sistem purtare ergonomic

Încă de la începutul mămiciei mi s-a părut foarte cool să-mi țin bibicul pe piept când îl plimb. Ceea ce am și făcut, imediat ce am descoperit sistemul de purtare ergonomic Marsupi. Am dat naibii căruciorul, care mă enerva rău de tot; nu că ar fi fost un cărucior nasol, dar eu nu suport să car după mine nici măcar o umbrelă, darămite să împing ditamai trăsura pe trotuare înguste, blocate sau inexistente.

În paralel cu Marsupi am folosit și un wrap elastic Boba, iar când a depășit ghindocul 10 kg, am luat o Manduca XT.

Le-am utilizat la plimbările zilnice, în nopțile când dădeam ture în jurul blocului încercând să adorm ratonul, în excursii prin magazine și în casă, când o apuca dragostea de mamă și nu mă lăsa să-i fac mâncare.

Cu Manduca XT am putut s-o port și în spinare,  ca să nu-mi mai lungesc mâinile încercând să spăl vase peste ea, iar pe Boba o iubește maxim; când e ciufică și nu vrea să ieșim din casă îi zic că o urc în Boba și imediat o caută și mi-o aduce.

Am mai avut și un wrap țesut, neelastic, dar nu m-am împăcat bine cu el și l-am transformat în prosoape de bucătărie, că era materialul bun :))

Pe scurt, despre sistemele de purtare care ne-au plăcut și care ne plac în continuare:

Marsupi Breeze

Super ușor de folosit atât vara, cât și iarna, sub geaca groasă cu insert pentru puradel. Teoretic susține bine și copiii mai greuți, până la 15 kg, dar pe mine a început să mă doară spatele când a sărit fii-mea peste 10 kg. E pe mărimi și se prinde cu scai.

Am cumpărat Marsupi de la eMag.

Boba elastic

Am învățat repede cum să-l leg și îmi place că bibica are libertate de mișcare in el. Când e friguț o acopăr bine cu materialul, când e cald îi dezvelesc umerii, fără să-i afectez susținerea. Singura chestie care nu-mi prea convine e că mă cam chinui să o scot din wrap de când i s-au lungit picioarele.

Am cumpărat Boba de la Scutecilă.

Manduca XT

Are multe catarame și trebuie să înveți cele 3 moduri de prindere (pe piept, pe șold și pe spate), dar e foarte confortabil și preferabil la drum lung. Copilul se pune și se dă jos ușor. Cataramele se ajustează și pentru alte mărimi. Prețul e măricel, dar pentru mine a fost o investiție deșteaptă.

Am cumpărat Manduca XT de la eMag.

Camera video pentru monitorizare bebe

 

Necesar mamici camera monitorizare bebe

Încă din prima zi cu bebe acasă am folosit un baby monitor super ieftin și super eficient pentru noi, chiar dacă bibica a dormit mereu cu mine. Că mai ies și eu din cameră, mai un pipi, mai o vizită conjugală în dormitorul matrimonial, ca omu’, na. Deschid aplicația și o văd pe fii-mea perfect, fie zi, fie noapte. Ne mai verifică și tati când e la serviciu, se pot conecta mai multe persoane la aplicație, poți înregistra și poți face capturi de ecran.

Singura chestie nasoală la modelul ăsta de cameră video pentru monitorizarea bebelușului e că începe să cânte tare când pornește. Așa-s setările, nu poți da mai încet. Noi am ținut-o mereu pornită, dar se întâmplă să mai pice curentul și atunci face gălăgie, însă am avut noroc că bibica dormea adânc și a ignorat-o.

Am cumpărat camera video bebe de la eMag.

Purificator de aer

Necesare mamici purificator aer

Îl pornesc la fiecare somn de zi și când adorm bibica seara, pentru că face un zgomot alb perfect. Și pentru că avem mereu fereastra deschisă, iar Bucureștiul pute deseori, purificatorul de aer mă ajută să nu înjur birjărește șoferii care țin motorul pornit sub dormitorul nostru și pe idioții din Sintești care ard gunoaie.

Vara, purificatorul face și nițică răcoare, iar dacă pornesc ventilatorul din tavan nici nu ne trebuie aer condiționat. În plus, parcă nu se mai așază așa de mult praf pe mobilă. Îl controlez prin aplicație și nu ocupă mult spațiu în cameră.

Am cumpărat purificatorul de aer Xiaomi Mi 3C de la eMag.

Air fryer

Necesare pentru mame air fryer

Când am început diversificarea cred că am avut un breakdown. Eu nu gătesc de obicei. Mă rog, nu găteam. Și a trebuit să învăț să coc chestii nutritive pentru bibică. Mi-a fost tare greu o perioadă, cât am rupt internetul în două căutând rețete și testându-le. Acum gătesc și de trei ori pe zi (doar pentru copil, nu m-am transformat totuși în gospodină). Mi-e surprinzător de ușor, pentru că domnul air fryer face și treaba cuptorului, și pe a unei tigăi pline cu ulei.

Coc cartoful dulce în 15 minute, nu în 60, ca la cuptorul cu gaz. Fac omlețică fără ulei pentru asta mică. Și cartofi prăjiți sănătoși pentru toată familia. Coc brioșe rapid, prepar chifteluțe de toate felurile, iar șnițelele nu-mi umplu bucătăria de fum. Se oprește singur când termină de gătit, nu mai trebuie să vin eu să sting focul și să supăr dinozaura montată deja la țiți pentru somn.

Mi-au ieșit la air fryer aproape toate rețetele încercate, pentru că nu stabilesc eu nimic din ochi, ca la cuptor sau plită (chiar dacă am timer și am băgat un termometru în cuptor, de fiecare dată cer a doua părere ca să mă asigur că s-a făcut checul, friptura sau ce am eu acolo).

Fuckin” love it, mai ales pe timp de vară, că dacă trebuia să aprind cuptorul de două ori pe zi mă duceam pe câmpii, că poate acolo găseam răcoare.

Am cumpărat air fryerul de la eMag.

Forme din silicon pentru brioșe

forme silicon briose necesare mame copii mici

Am 12 forme din silicon pentru brioșe și trebuie să mai cumpăr încă o duzină, ca să nu mă agit cu spălatul lor între două runde de copt. Se întâmplă să fac dimineața brioșe cu ovăz și banană, iar seara să încropesc unele cu morcov sau mazăre. Coc brioșe aproape zilnic, sunt excelente când plecăm pe undeva sau pur și simplu la cină. Bag în ele legume la greu, cărniță, fructe, ce am prin casă. Le păstrez maximum două zile la frigider în recipient etanș sau chiar două luni la congelator. Bibica le papă singură de pe la 7-8 luni și rareori strâmbă năsucul la vreo rețetă.

Am și tavă specială pentru brioșe, dar mai bine îmi dau un șut în fund decât să o folosesc. Nu am timp de uns fiecare găurică și nici hârtiuțe din alea colorate nu am chef să dezlipesc de pe mâncarea copilului. Pe formele din silicon nu se lipește nimic și sunt super practice.

Se găsesc forme din silicon pentru brioșe (set de 24 de bucăți, să știi o treabă) la eMag.

Site-uri și conturi de Insta cu rețete pentru bibici

Briose pe farfurie galbena

Eu sunt praf în bucătărie, am mai zis. N-am dragoste de gătit și nu-mi place să fac chestii complicate. Am prins de la alte mame, unele pricepute, bușurungul brioșelor, gofrelor și tocănițelor, și pe astea se bazează meniul copilului.

În primele șase luni de diversificare am testat cel puțin jumătate dintre rețetele de pe biscuim.ro – sunt sănătoase, foarte simple, rapide și surprinzător de gustoase. Apoi mi-am salvat alte câteva zeci de rețete pe instagram, de la mancarea.sugubatului, bebe_la_masa, bebe_mananca, gateste_cu_evuski and more.

Seara recapitulez frigiderul și cămara, apoi dau rapid un scroll prin folderul cu rețete și în câteva minute stabilesc meniul pentru ziua următoare. Ideal ar fi să planific mesele de la începutul săptămânii și să programez rețetele noi doar când am deja pregătit un plan B, pentru că mi s-a întâmplat să dau chix cu o rețetă nouă și să alerg prin casă ca o găină fără cap văitându-mă că n-am cu ce hrăni copilul.

Ultima dată când am pățit asta (cu niște hummus din făină de năut – mai bine rogi pe cineva să-ți dea un șut în cur decât să încerci abominația asta) i-am făcut ultra rapid un cuscus cu legume pe care l-a refuzat, așa că am comandat pizza. Aia e, shit happens.

Covor puzzle din spumă și benzi moi de cauciuc

covor spuma camera copiilor

De când a început puradelu’ să meargă în patru labe, am dat și eu startul operațiunii “Lipește, Rockozaure, bandă groasă și moale din cauciuc pe toate muchiile și colțurile din casă”. Și bine am făcut, că bibica a dat cu căpățâna în toate alea. Iar covorul puzzle colorat și moale din camera ei a fost salvarea mea.

O lăsam să se joace pe covor și mergeam unde aveam treabă 5-10 minute, urmărind-o pe cameră în timpul ăsta. Chiar dacă se zbânțuia nițel singurică, știam că nu se poate accidenta în spațiul ăla ultra baby-proof-uit. Covorașul arată foarte zburlit acum, pentru că Mișoanca își ascute ghearele pe el, de văcuță ce e, dar își face treaba în continuare.

Benzile de cauciuc sunt scumpele pe site-urile de la noi (vreo 40-50 lei pentru 2 metri), dar eu le-am cumpărat cu 2.5 Eur/2 m de pe Shein. Am pus, bineînțeles, și protecții la dulapurile cu chestii periculoase, dar am lăsat multe sertare la dispoziția ei, să-i treacă repede curiozitatea.

Am cumpărat covorașul din spuma EVA de la eMag.

Mop cu aburi

mop cu aburi necesar mamici bebe

Tot de când a început să mișune asta mică prin casă, am devenit olecuță germofobă. Nu suportam mopurile, mi se părea că doar plimb microbii de colo colo. Nu voiam nici să folosesc te miri ce soluții de curățare agresive cu bibicu-n preajmă. Așa a apărut în casa noastră mopul cu aburi. Puaileu, ce le face ăsta microbilor, mamă mamă. Îi opărește, d’ohh.

Pun câteva picături de ulei esențial de lămâie sau altceva cu efect bactericid (arbore de ceai, mentă, cimbru), bag puf puf pe podele, apoi arunc laveta în mașina de spălat. Podelele se usucă mult mai rapid decât atunci când dai cu mopul. Pentru că are și accesorii speciale, folosesc mopul cu aburi ca să spăl geamurile sau ca să scot pete de pe canapea și covor. Termin treaba repede și mă joc cu pitica, că e mai important să desenăm pisici grase pe pereții din balcon decât să șmotruim.

Îmi place că nu mai țin găleata în baie și nici nu mă mai expun pericolului de a folosi un mop – acum câțiva ani era să mor sufocată pentru că s-a rupt storcătorul găleții taman când storceam eu mopul și m-am trosnit cu bățul fix în gât, am horcăit aproape un minut după aia. Din păcate nu glumesc, sunt cam atât de tolomacă și mi-am mai și perpetuat genele, vai de capu’ meu.

Am cumpărat mopul cu aburi de la Lidl, dar sunt o grămadă de aparate ok și ieftine la eMag.

Cam astea sunt lucrurile care mă ajută tare mult în rolul acesta nou și complicat de mamă. Dacă descopăr ceva și mai mișto, vreun roboțel care spală puradelul la fund, revin cu un update. Până atunci, dragi mămici căpiate, poate găsiți inspirație aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.