cărți cu dinozauri top 10
Cărți pentru copii

Cărți cu dinozauri pentru copii mici- Top 10

Avem deja câteva zeci de cărți cu dinozauri, pentru că bibica mea le-a prins gustul de câteva luni încoace. Pe lângă cărți, am strâns o găleată de figurine de toate mărimile și câteva rânduri de haine cu dinozauri carnivori și ierbivori deopotrivă.

Privind în urmă, nu-mi amintesc de unde a pornit pasiunea asta a ei, că doar n-oi fi avut eu gura aurită când am poreclit-o, acum 2 ani, bebe Dinozaure. Dar e posibil să fi început totul odată cu vizitarea expoziției Dino Park, de la Muzeul de Geologie. Acolo s-a proțăpit minute bune în fața unui triceratops, zâmbind și fluturând mânuțele de parcă se regăsise cu cine știe ce prieten vechi. Long story short, bibica e acum nedespărțită de figurinele și cărțile ei cu dinozauri. Are enciclopedii, povești și cărți cu sunete care fac ca toți dracii dinozaurii, dar p-asta mică o fascinează.

Dintre toate, am ales 10 cărți cu dinozauri pentru copii mici și măricei sau, cum zice bibica mea „un pic mari, dar tot mici” despre care vă voi povesti în continuare. Cărțile sunt aprobate de mami, cititoarea cârcotașă și testate de bibica, puradelozaurica, așa că le recomandăm cu toată responsabilitatea!

Mai întâi, însă, trebuie să vă spun că o parte dintre cărțile despre dinozauri pe care vi le arătăm sunt în engleză…din mai multe motive. Ori pentru că nu există ediții în română, ori pentru că le-am cumpărat ieftin second hand (oferta de cărți sh în engleză e uriașă), ori pentru că vreau să aibă cărți faine în engleză, care s-o atragă și să o ajute să învețe cu plăcere limba. Mi-e puțin mai greu să traduc live când i le citesc acum, dar în felul acesta și textul devine mai viu, se schimbă și evoluează la fiecare recitire.

 

Cele mai spectaculoase cărți despre dinozauri

Răspundel istețel – Dinozauri

Carte interactiva despre dinozauri

Volumul cu dinozauri din seria Răspundel istețel este o carte cu pix interactiv și o tonă! de informații despre dinozauri.

Care-i, de fapt, faza cu pixul ăsta interactiv? Păi! Pur și simplu îl îndrepți către un dinozaur de pe pagină și, în funcție de opțiunea activată înainte, îți spune cum îl cheamă pe dințosul cu pricina, povestește chestii interesante despre dumnealui sau scoate sunetele pe care presupunem că le făcea pe când trăia. Pentru copiii mai mari există și opțiunea de quiz pentru testarea cunoștințelor despre dinozauri.

Cartea conține peste 1700 de sunete și texte, așa că, odată ce urmașul începe s-o parcurgă, îl așteaptă o experiență super distractivă și educativă.

Creionul interactiv se numește Albi, dar cred că toată lumea îi spune Răspundel. Este foarte simpatic și se încarcă prin USB. Trebuie doar să uploadezi de pe site informațiile aferente cărții înaintea primei utilizări și gata, poate sta de vorbă toată ziua cu copilul despre dinozauri.

Găsești pachetul pix + carte interactivă Dinozauri Răspundel Istețel la Micostore.

Big Book of Big Dinosaurs

Carti cu dinozauri Usborne

 

Marea carte a marilor dinozauri, ediția Usborne în engleză, este impresionantă și nici nu se putea altfel, cu cele 4 planșe uriașe din interior. E burdușită cu informații despre dinozauri, iar ilustrațiile sunt atractive și chiar amuzante, cu paleontologi mititei cocoțați pe spinozauri și triceratopși. Fiecare dinozaur este prezentat succint, în propoziții ușor de înțeles și de către cei mai mici bibici.

Găsești Marea carte a marilor dinozauri, ediția în engleză, la Libris.

 

Dinosaurium

Carte despre dinozauri Dinosaurium

Bre, Dinosaurium cred că este cea mai frumoasă carte cu dinozauri pentru copii  mici, mari și foarte mari. Teoretic, este destinată copiilor între 8-12 ani, dar și un toddler poate admira liniștit ilustrațiile absolut fascinante, în timp ce un părinte îi citește selectând câteva informații din text. Cel puțin noi așa facem.

Este o carte oversized, cu un aspect ușor învechit și e, cum să zic, ca o vizită la muzeu, dar pe hârtie. Mie mi se pare genul de carte prețioasă, care-ți face poftă să cunoști cât mai multe lucruri despre dinozauri.

Chris Wormell, autorul, este un artist de excepție. În mod incredibil, este un autodidact. Chris nu a urmat o facultate de artă sau o pregătire formală: “Ceea ce probabil explică faptul că țin instrumentele greșit”, explică el, iar acesta este un fapt care face talentul său natural și mai încântător.

El lucrează folosind două metode principale, gravura în lemn și linogravura. De asemenea, scrie și ilustrează propriile cărți pentru copii.

Găsești cartea Dinosaurium la Libris.

 

Dinozauri uluitori

Carte despre dinozauri cu sunete

Tare mult a mai fascinat-o pe bibi gălăgia dinozaurilor din această carte cu sunete și câteva informații esențiale despre șopârlele uriașe. Este o ediție mare, cartonată, cu butoane ușor de apăsat și ilustrații realiste.

Găsești cartea Dinozauri uluitori la Elefant, Libris, Cărturești.

 

Carți cu dinozauri pentru copii

 

Brontorina

Carte cu dinozaura Brontorina

 

Brontorina este o carte încântătoare despre o dinozaurică pasionată de balet.  Brontorina demonstreaza profesoarei de dans si colegilor sai ca are talent, dar marimea ei devine o piedica si e pe cale să renunțe la visul de a deveni balerină. Totuși, se mobilizează cu toții pentru ca Brontorina să poată dansa în continuare și totul se termină cu bine.

Adorabilă, cu ilustrații simpatice – poate sunt subiectivă, pentru că dinozaurica este foarte portocalie și eu, de când am născut, am descoperit că-mi place portocaliul – Brontorina are și un mesaj care-mi merge direct la suflet: nu renunța, urmează-ți visul!

Găsești Brontorina la Libris sau o poți citi împreună cu urmașul tău pe Internet Archive, gratis.

 

Harry și dinozaurii / Harry and the Dinosaurs

Carte cu dinozauri Harry si dinozaurii

Mi-s tare dragi cărțile din seria Harry și dinozaurii, cu un băiețel care-și poartă dinozaurii într-o găleată peste tot, în cadă, la magazin, în pat. Poveștile prezintă drăguț lecții de viață, textul este simplu, ușor de tradus live din engleză (am aflat prea târziu, când cumpărasem deja vreo 3 cărticele, că există și ediții în română). Pentru noi sunt un fel de comfort books, le citim cuminți, fără giumbușlucuri – a se citi scenete – cum se întâmplă cu alte cărți cu dinozauri, despre care vorbesc puțintel mai jos.

Harry și găletușa cu dinozauri a fost inclusă pe lista scurtă a Children’s Book Award și a câștigat premiile Sheffield pentru cărți pentru copii și pe cel al bibliotecilor Norfolk. Există chiar și un serial de desene animate adaptat după cărțile cu dinozauri ale lui Ian Whybrow.

Povestea mea preferată a seriei este Harry salvează animalele, o carte cu un mesaj puternic. În timpul unei excursii într-o rezervație naturală, Harry descoperă că anumite specii de animale se află în pericol de dispariție. Hotărăște, așadar, să ia măsuri pentru a le proteja. Harry își dă seama rapid că oricine poate face o diferență, indiferent de cât de mic sau mare este, dacă își dorește cu adevărat acest lucru. O găsești la Librăriile Alexandria.

Alte cărți din seria Harry și dinozaurii, dar în engleză, mai găsești la Cărturești, Antic ExLibris, Elefant.

Danny și dinozaurul / Danny and the Dinosaur

Serie cărți cu dinozauri

Danny și dinozaurul, publicată în 1958, este o poveste drăguță despre un băiețel care se împrietenește cu dinozaurul de la muzeu și petrec împreună toată ziua. Cei doi se plimbă prin oraș și se joacă de-a v-ați ascunselea cu prietenii lui Danny, apoi se despart și fiecare merge la casa lui.

Dinozaurul pare o așchimodie de sauropod, iar bibi nu a fost prea entuziasmată de dumnealui (ei îi place de Tiri, adică de T-Rex, evident). A vrăjit-o, însă, posibilitatea ca un dinozaur de la muzeu sau vreo expoziție să se miște și să-i vorbească, că destul a vorbit, draga de ea, singură cu șopârlele uriașe întâlnite până acum.

Poți cumpăra cărți din seria Danny și dinozaurul, în limba engleză, de la Elefant.

Am găsit-o și pe Scribd, dacă ai abonament poți lăsa fără teamă copilul la ecranul telefonului ca s-o citească. Mie ăsta mi se pare cel mai ingenios mod prin care poți introduce ecranele în viața copiilor mici, să le arăți cărți pe telefon. Pfoa! Mindblown!

 

Dinozaurul care și-a pierdut glasul / Dinosaur Who Lost His Roar

Carte cu dinozaurul care si-a pierdut glasul

Eeei, de-acum intrăm pe teritoriul cărților care trezesc bibicăi gustul pentru teatru. Este absolut obligatoriu ca, de fiecare dată după ce citim, de exemplu, Dinozaurul care și-a pierdut glasul, să recreăm evenimentele într-o scenetă sau mai multe, dacă are chef să schimbe rolurile.

Uneori, ea e Syd, dinozaurul care-și sperie prietenii până când își pierde glasul, alteori e prietenii, alteori e tiranozaurul care-i răpește pe prieteni. Cert este că această carte cu dinozauri este mereu întâmpinată cu un Daaaa, îl citim pe Syd! spus din tot suflețelul ei de dinozauristă mică. Iar asta mă face să cred că și altor copii le va plăcea. Ilustrațiile sunt simpatice, iar povestea amuzantă și drăgălașă. I-a făcut bibica rezumatul pe Instagram.

Găsești cartea Dinozaurul care și-a pierdut glasul la Elefant, Cărturești.

 

Dinozaurul Rory: Eu și tăticul meu / Rory the Dinosaur: Me and My Dad

Carte cu dinozauri Rory the Dinosaur

N-am găsit superbitatea asta de carte cu dinozauri pentru copii micuți editată la noi, dar poți s-o citești în engleză sau să traduci live fără prea mari probleme, datorită textului simplu.

Rory este un dinozauraș foarte activ, așa că atunci când tatăl său ia o pauză și se retrage în hamac să citească, puștiul pleacă singurel într-o aventură. Cel puțin așa crede el, că este singur. Între narațiune și ilustrații se formează un contrast bine realizat, pentru că Rory își imaginează că face totul singur, dar imaginile dezvăluie că tatăl lui îi este alături la fiecare pas.

Autoarea Liz Climo este artist de personaje la The Simpsons, iar cartea Rory the Dinosaur: Me and My Dad este debutul ei în literatura pentru copii. Povestea are un farmec aparte, ilustrațiile sunt minimaliste, iar rezultatul este o carte numai bună pentru a fi citită de micii iubitori de dinozauri împreună cu tăticii.

Găsești cartea Rory the Dinosaur: Me and My Dad la Libris, Elefant. Noi am citit-o, deocamdată, gratuit pe Internet Archive.

 

Cum spun dinozaurii noapte bună? / How do dinosaurs say good night?

Carte cu dinozauri despre ritualul de culcare

Mi-a plăcut mult, mult de tot cartea aceasta, și tare-mi pare rău că nu a fost editată în română până acum. Folosește un pic de psihologie inversă cu bibica și pot spune că funcționează binișor.

Cum crezi, bibicule, că se purtau dinozaurii când venea vremea de culcare? Crezi că se trânteau pe jos, plângeau și se rugau de mami să se mai joace puțin? Daaaa, zice bibicul. Ei bine, bibicule, nu. Deloc. Dinozaurii, ca să știi și tu, stingeau lumina cu codița, o pupau pe mami și spuneau noapte bună, apoi adormeau și gata. Da, chiar și tiranozaurul. Și stegozaurul. Și triceratopsul. Vrei să fii și tu un dinozaur mare și periculos? Da? Păi hai, închide ochișorii și somn ușor!

Ilustrațiile au un vibe vintage delicios, iar dinozaurii tantrumiști, înghesuiți în pătuțuri firave de copii, arată foarte haios și bibicăi îi place să-i imite. Singura problemă e că s-a cam prins care e mesajul și nu vrea s-o mai citim decât rareori.

Găsești cartea How do dinosaurs say good night? la Elefant, Libris.

 

Cam acesta este topul nostru de cărți cu dinozauri pentru copii mici. N-aș putea să dau concret un interval adecvat de vârste, pentru că sunt amestecate. Noi citim de-a valma și cărți pentru vârsta bibicăi, și cărți pentru copii mai mari. Acolo unde este prea mult text rezum eu ideile principale sau, pur și simplu, discutăm imaginile.

Iar dacă ar fi să aleg o singură carte, cea mai spectaculoasă carte despre dinozauri, de la care să începeți să descoperiți împreună universul acestor creaturi fascinante, aș spune că Big Book of Big Dinosaurs este suficient de impresionantă și burdușită cu informații care-i vor trezi interesul celui mic.

Spor la citit și roarăit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.