carti despre emotii copii
Cărți pentru copii

Cărți despre emoții pentru copii

Am început să caut cărți despre emoții pentru copii – adică acele cărți care le explică piticilor emoțiile – încă de la primele crize de furie și tantrumuri ale bibicii. Manifestări teribile care au mai și apărut devreme, pe la 16 luni, și mi-au dat viața peste cap. Eram pregătită pentru ele doar într-un mod teoretic, dar față-n față cu bibica dezlănțuită eram gata să-mi dau log out. Pentru că domnișoara mea delicată, cu fălcuțe, are voce de black metalistă și o determinare care sper să n-o părăsească mai târziu, când va porni pe drumul ei.

Am citit mai întâi eu destul de mult pe tema tantrumurilor, ca să le pricep mecanismul și să o pot ajuta pe bibi să le depășească și să se autoregleze emoțional, dar în același timp trebuia să-i ofer copilului “uneltele” necesare pentru a-și cunoaște și înțelege emoțiile. Aveam nevoie de cuvinte, de exemple, de personaje și situații cu care să se identifice.

Observasem că bibi se liniștește încet, încet după ce recunosc emoția și i-o validez – te simți furioasă pentru că nu te-am lăsat să verși paharul pe covor, ești tristă pentru că nu e tati acasă, ești nerăbdătoare să ne jucăm, dar eu te-am rugat să aștepți și începi să te înfurii, e OK, sunt aici etc. La 16-17 luni încă nu spunea ea prea multe cuvinte (deși era forță pe NU, MAMI și ȚIȚI), dar înțelegea foarte mult din ce-i spuneam și îi plăceau cărțile.

Așa au apărut în biblioteca noastră trei colecții de cărți despre emoții pentru copii, cu fetița Marni, cu unicornul Noni și cu gașca lui Rafi, Leo, Miky și Ella. Le citim des și, chiar dacă nu i-au oprit bibicii crizele de furie, au ajutat-o să-și exprime mai bine nevoile. Ba chiar o învață pe bibi cum să gestioneze emoțiile puternice prin exerciții de respirație și vizualizare, iar mie-mi pun la dispoziție exemple de menționat în discuțiile noastre despre ce și cum simțim (mai ții minte cum s-a înfuriat Noni ca tine când tăticul lui nu l-a luat în brațe?), precum și soluții pentru diverse situații cu potențial exploziv (nu putem cumpăra acum jucăria, dar mă poți ajuta să-i fac o poză ca să ne amintim de ea data viitoare când venim aici).

Hai să vă spun câteva cuvinte despre fiecare dintre cele trei colecții de cărți despre emoții pentru copii pe care le avem noi.

 

Colecția „Emoțiile lui Noni”

colecția emoțiile lui Noni

Noni este, de departe, preferatul bibicii, probabil pentru că i se vede buricul și, în unele momente, fundul. Iar asta o amuză tare pe fie-mea. Micul unicorn Noni are, de obicei, coama în culorile curcubeului, dar când emoțiile sale se intensifică (fie că simte fericire, invidie sau tristețe), aceasta își schimbă culoarea. După ce aflăm prin ce stare trece Noni, îl vedem făcând un exercițiu de sofrologie (o metodă de calmare, conștientizare a emoțiilor și conectare la sine, care folosește tehnici de respirație, vizualizare și mișcări corporale). Îmi plac exercițiile astea, pentru că o învață să respire corect, din abdomen, și îi antrenează imaginația.

Chiar dacă bibi este încă prea mică să se autoregleze emoțional precum Noni, am surprins-o încercând să respire profund de câteva ori, în joculețele ei de rol cu șocâții care s-au supărat pe lup pentru că a sărit gardul fermei sau cu Jerry care a fost gonit de cele două Daisy de pe perna lor pentru somn. Don’t ask. Și sunt convinsă că exercițiile de vizualizare și respirație îi vor reuși tot mai bine, pe măsură ce va crește, și că îi vor fi de mare folos când va fi adult.

Cărțile despre emoții cu Noni sunt micuțe, frumos ilustrate, cu puțin text pe pagină. Tratează o gamă foarte largă de emoții, de la furie, tristețe și fericire, la invidie, nerăbdare, neliniște, invidie și vinovăție. Autoarea Aurélie Chien Chow Chine este ilustratoare și organizează în școli ateliere de relaxare și management emoțional pentru copii.

Găsești cărțile despre emoții cu Noni la elefant / editura DPH / Libris / Cărturești

 

Colecția „Minibiblioteca emoțiilor mele”, cu Marni

colecția cărți despre emoții cu Marni

Marni e o fetiță ca toate fetițele, căreia îi e puțin frică de câini și care dorește uneori acadele, chiar dacă mami îi spune că a mâncat deja destule dulciuri. Cărțile prezintă și exerciții de respirație, dar mai simple, parcă mai accesibile pentru copiii de 2-3 ani decât cele din colecția Noni.

Ce are special colecția aceasta de cărți despre viața emoțională a copiilor? Felul în care sunt ilustrate emoțiile, sub forma unor creaturi blănoase și tare simpatice. Frica, Invidia, Furia, Mândria, Tristețea și Timiditatea sunt niște pufoșenii colorate, cu mutrișoare expresive, care captivează atenția bibicii mele și, probabil, pe a oricărui piticot.

Autoarea Stephanie Couturier este terapeut sofrolog și folosește un tandem de tehnici de relaxare și conștientizare pentru a-și ajuta pacienții de toate vârstele să depășească blocaje mentale.

Colecția „Minibiblioteca emoțiilor mele” este compusă din șase cărți de format mic, din care bibi, de exemplu, construiește poduri și trepte pentru pinguini. Cărțile chiar sunt bune la orice!

Găsești colecția de cărți despre emoții pentru copii cu Marni la Cărturești.

 

Colecția „Emoțiile mele”, cu Rafi, Ella, Leo și Miky

carti despre emotii colectia Emotiile mele

Ultimele cărți pentru copii despre gestionarea emoțiilor despre care vreau să povestesc puțin sunt cele patru volume din colecția „Emoțiile mele”. Fiecare carte se axează pe câte o emoție (frica, invidia, furia și supărarea) resimțită de câte un personaj (gazela Ella, maimuțica Miky, leul Leo, girafa Rafi).

Povestioarele sunt simple și drăguțe. Ador faptul că pun accent pe puterea prieteniei, cei patru protagoniști reușind să-și gestioneze emoțiile cu ajutorul celorlalți. Ilustrațiile îmi plac și nu prea, adică sunt faine, dar un pic nerealiste. Nu e mare scofală, dar mă cam irită tufișurile mov și copacii roz, mai ales când tocmai i-ai explicat copilului că jucăria lui e verde ca frunzele copacilor.

Este o colecție de cărticele despre emoții foarte potrivite pentru copiii mai mici, chiar și pentru ghindocii de 1-2 anișori. Fără exerciții de respirație, fără vizualizări, dar cu multă drăgălășenie.

Găsești colecția „Emoțiile mele” la elefant / Libris / Cărturești / editura DPH.

 

teanc cărți emoții copii

Toate cărțile despre care v-am vorbit mai sus au apărut la editura DPH (Didactica Publishing House), una dintre editurile mele preferate când vine vorba de cărți pentru copii. Nu susțin că ar fi exemplele ideale de cărți care pot fi oferite celor mici pentru a-și înțelege și gestiona emoțiile – fiecare colecție are plusuri și minusuri. Exercițiile de sofrologie sunt dificile pentru un copil de 2-4 ani, ba chiar și pentru mine, ditamai oama. Am crescut cu afirmații de tipul „n-ai voie să fii supărată, ești copil” și „vezi că după râs vine plâns”. M-am străduit mulți ani să-mi accept întreaga gamă de emoții, iar maternitatea mi-a dezvăluit triggere de care habar nu aveam. Așa că nu-mi vine natural să-i spun bibicii că atunci când e furioasă poate încerca să inspire adânc, să-și miște umerii ca și cum ar pompa furia afară din burtică, apoi să sufle tare.

Chiar și așa, din fiecare carte despre emoții pentru copii luăm ceea ce avem nevoie. Nouă ne plac – cam în ordinea în care le-am enumerat – și sper să te inspire și pe tine.

Lectură plăcută și respirație profundă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.