cărți de făcut cadou
Cărți,  Cărți mișto

Cărți de făcut cadou oamenilor pe care-i placi cel mai mult

cărți de făcut cadouÎnainte să-ți spun care sunt cele mai potrivite cărți de făcut cadou persoanelor „speșăl” din viața ta, vreau să mă plâng nițel.

Trei chestii îmi doream când eram mică, și n-am primit niciuna: o bentiță cu moriști strălucitoare, o păpușă Barbie și o carte din care ies personajele. Adică o carte pop-up.

Mama zicea că bentița-i o prostie și nici măcar nu mă lăsa să port vreuna împrumutată din vecini, dar mă duceam cu miloaga, când la prietena mea de la etajul trei, să mă joc cu păpușa ei Barbie, când la verișoară-mea, care avea chiar două cărți pop-up și le priveam fascinată.

Și-acum casc gura la fel. De Revelion am mers la niște prieteni de-ai lui Mr. Huge, oameni deștepți, Big Bang Theory style, și când au început să ne-arate cărțile lor pop-up cu zombie și nave spațiale, am zis ce-i belșugul ăsta, frate, pe voi, de unde-aveți așa minunății? Că rareori cititorul dornic își ia singur o carte pop-up, care-i de efect, într-adevăr, dar n-o prea poate citi în metrou sau pe unde mai citește dumnealui.

 

Și-atunci am aflat secretul.

 

Cărțile pop-up sunt cărți de făcut cadou

 

Spectaculoase și cu detalii artistice atent lucrate, care uneori trebuie manipulate cumva de cititor ca să înțeleagă ce vrea autorul să-i comunice, cărțile pop-up nu sunt doar pentru distrat puradeii, ci și niște excelente cărți de făcut cadou. De altfel, la început de tot, o dată cu apariția primelor cărți mecanice (în secolul XIII, când într-o carte a fost inclusă pentru prima dată o piesă mobilă, lumea era prea old school ca să folosească termenul pop-up), acestea erau destinate adulților, în niciun caz copiilor.

Până în secolul XVIII, cărțile mecanice îi ajutau pe călugări să calculeze zilele sfinte, pe astrologi să compună horoscoape și pe mediciniști să studieze tainele corpului omenesc.

A urmat apoi o perioadă în care cărțile cu dispozitive ingenioase de animare a personajelor au început să fie publicate și pentru copii. Între cele două războaie mondiale, Louis Giraud a produs primele cărți pop-up moderne, cu ilustrații tridimensionale care se ridicau vertical pe pagină.

Tehnica de realizare a cărților pop-up ține de artă la fel de mult ca de știință, iar răbdarea, talentul și planificarea atentă sunt obligatorii. Practic, după ce povestea și ilustrațiile sunt gata, ca pentru o carte obișnuită, proiectul e analizat de un inginer în hârtie care determină numărul de elemente mobile necesare, cum trebuie atașate, cât lipici trebuie folosit, și alte chestiuni importante fără de care cartea pop-up nu ar rezista la citiri repetate.

Nu-i de mirare că unele dintre aceste cărți speciale sunt considerate niște capodopere. Și ce poate spune mai bine „Mi-ești drag de nu mai pot!”, „Te iubesc ca prostu’, fato!”, „Să crești mare, draga mea progenitură!” sau, pur și simplu, ”La mulți ani!”, decât o carte pop-up faină de stă mâța-n coadă?

Hai să vedem care sunt cărțile de făcut cadou oamenilor dragi din viața ta:

 

Game of Thrones: A Pop-Up Guide to Westeros, realizată de Matthew Reinhart, un renumit creator de cărți pop-up, este un adevărat spectacol vizual și, atenție, se poate desfășura într-o hartă a Westerosului!

 

 

 

Alice in Wonderland Pop-Up Book, realizată de Robert Sabuda, e o carte de făcut cadou tuturor șoarecilor de bibliotecă.

Bogată în detalii fascinante, cartea spune povestea lui Alice în scene ușor de recunoscut și e completată ingenios de multe mini pop-up-uri surprinzătoare.

 

 

The Raven, de Edgar Allan Poe, o carte pop-up realizată de David Pelham, perfectă pentru gagicile goth din viața ta.

Sinistre și parcă ireale, ilustrațiile din cartea pop-up „The Raven” se armonizează perfect cu poemul scriitorului american Edgar Allan Poe.

 

Walking Dead: The Pop-Up Book, cu ilustrații de Sally Elizabeth Jackson și pop-up-uri realizate de Becca Zerkin și David Hawcock, e o carte de făcut cadou celor mai curajoși cititori.

Ilustrațiile îți dau senzația că ești într-un film horror, iar la un moment dat poți face un cap să explodeze. Da, chiar tu cu mânuța ta.

 

Mai poți comanda și alte asemenea cărți de făcut cadou iubitorilor de SF și de mitologie: de pe Elefant, Star Wars: A Galactic Pop-Up Adventure, iar de pe Book Depository (care au transportul gratuit), Encyclopedia Mythologica: Gods and Heroes Pop-Up. 

 

Sursa video: www.bestpopupbooks.com