cărți pentru copii de 1 an
Cărți pentru copii

Ce cărți pentru copii de 1 an îi plac micului meu Dinozaur

Dacă te uiți prin librării, o să găsești în categoria de cărți pentru copii de 1 an ori cărticele cu ferestruici, clapete, blăniță și decupaje, ori albume cu imagini (animale, fructe, legume, mașini etc.). Și-s foarte faine, de obicei au paginile cartonate, ca să nu le rupă ghindocul, iar textele sunt scurte și simple, rareori cu fire narative clare/coerente. Avem și noi astfel de cărți pentru bebeluși de 1 an, doar că…

Fătuca asta a mea nu e prea entuziasmată de ele. Nu mă-nțelege greșit, de citit le citim, dar nu obsesiv, cum se întâmplă cu alte cărți pentru copii nițel mai mari. Recunosc, e și vina mea: mă plictisesc foarte tare cărticelele pentru copii de 1 an și nu am chef să zic de țîșpe ori pe zi “Cine se ascunde după tufiiiiiiiș? Văcuuuuțaaaa!”

D-aia i-am cumpărat, încă dinainte să împlinească 1 an, mai multe cărți cu povestioare drăguțe, dar pentru copilași de peste 2 sau 3 ani. La început, când încă nu împlinise anul, nu-i citeam textele, ci îi explicam imaginile. Încropeam un firicel de poveste bazată pe ilustrații, ceva simplu, de genul “Tractorul stătea afară, în ploaie. Era trist și dezamăgit pentru că nu mai avea motorină. Într-o zi, însă, l-a găsit un băiețel…”

Acum, la 14 luni, are mai multă răbdare și nu-și pierde interesul prea repede când îi citesc textele originale, deși încerc să le scurtez. Prefer să o întreb pe ea unde e ratonul, unde e buldoexcavatorul (are o pasiune pentru utilaje, stăm și jumătate de oră lângă șantierul din vecini ca să vedem tractorul compresor și buldozerele), dacă-mi poate arăta floarea galbenă și așa mai departe.

Ți-am zis asta ca disclaimer, pentru că recomandările mele nu-s tocmai de cărți pentru copii de 1 an, ci de cărți pentru copii care-i plac copilului meu de 1 an și-un pic.

De multe ori mă surprind gusturile ei, pentru că se lipește fix de cărțile care nu-mi plac mie. Ba găsesc cusururi textelor, ba-mi displac personajele. Și-n lista de mai jos sunt vreo două exemple din astea, dar nu contează ce cred eu despre ele, că nu mă pricep – sau cel puțin asta pare să sugereze de cele mai multe ori privirea Dinozaurului mic.

Buuuun, gata cu preambulul. Să-ți zic despre cărticele.

Paco și rockul

Carte cu sunete Paco și rockul

Paco și rockul e o carte cu sunete și face parte dintr-o serie de cinci volume. Noi mai avem Paco și orchestra, dar pe asta cu rockul o iubește mult copchilul, că se prostește mă-sa în toate felurile când o citim/ascultăm. Fac air guitar și oleacă de headbang, bat la tobe imaginare și dansez, iar asta mică râde de se prăpădește. Dansează și ea, scutură din cap și încearcă să pocnească din degețele când ascultăm contrabasul. Ba chiar s-a amorezat de hipopotamul care cântă la contrabas, acum na, gusturile nu se discută.

Cartea are 16 butoane sonore, atât cu sunete de instrumente muzicale, cât și cu diverse sunete simpatice (o pisică, broscuțe care dansează step). Partea faină la sunetele de instrumente e că au și o durată destul de mare și sunt extrase din piese cunoscute (Beat me till I’m blue, de exemplu). Cunoscute de alții, că eu îs mai mult cu Slayer și Motorhead, dar astea-s detalii.

Grijă mare la baterii – sunt mici, tip buton, extrem de periculoase pentru copiii care tind să bage toate alea-n gură. Compartimentul pentru baterii este închis cu șuruburi, în mod normal nu prezintă riscuri, cu condiția să rămână așa. Verifică-l de fiecare dată când iei cartea de pe raft, ca o mamă paranoică.

Găsești cartea pentru copii Paco și rockul la Libris.

Seria Lama Lama

Carti Lama lama

Fătuca mea l-a cunoscut pe Lama Lama când avea vreo 8 luni, dar de plăcut a început să-i placă de pe la 11 luni. Văleu,  cât am mai frecat Lama Lama stă cu mama și Lama Lama și bunicii. Când m-a cuprins lehamitea, i-am cumpărat încă vreo 4 volume. Zilnic citim cel puțin o carte cu puiul de lamă cel simpatic. Textele sunt simple, în rime, dar uneori exprimarea e bizară, bicoz traducere din engleză și alte motive pe care nu le pot bănui.

De exemplu, în original versurile sunt:

Teacher gets a good bye hug
Wave to friends on reading rug

Iar traducerea e:

Fă tai tai

Și o-mbrățișare pentru doamna-nvățătoare

Wtf is tai tai? N-am auzit în viața mea expresia asta și nu rimează cu nimic, de ce n-a ales traducătorul un pa pa cinstit, beats me.

Dar pe Dinozaur nu-l interesează chestiile astea. Presupun că e atras de mutrișoara puiului de lamă, deseori foarte expresivă. Nu îi e limpede de ce are copite în loc de picioare ca ale ei sau lăbuțe ca pisica, însă pare să rezoneze cu el.

Când a fost bolnavă am folosit cartea Lama Lama stă cu mama (pentru că e răcit) ca material didactic și i-am arătat că și puiul lamă bea sirop să fie bine. Dinozaurul n-a empatizat, din păcate, și a urlat ca din gură de șarpe la vederea siropului antitermic. Ori e prea devreme ca să funcționeze puterea exemplului, ori a zis că-i o conspirație la care ea nu pune boticu’. Mai încercăm.

Găsești seria Lama Lama la Libris.

Ionuț Goluț

Ionut Golut carte pentru copii

Mă enervează cartea asta, dar fii-mea e înnebunită după ea și a naibii să fiu dacă pricep de ce. Oare pentru că Ionuț Goluț chiar e goluț și i se vede? Habar n-am.

Premisa cărții e drăguță; avem un băiețel căruia nu-i plac hainele și un bunic nonconformist cu care se-nțelege cel mai bine. Ilustrațiile sunt meh spre inedite (e un animal dubios pe acolo și nu știu ce să-i spun copilului despre el, e pisică, e șocât, e pârș, naiba știe ce e), însă povestea n-are zvâc. Ionuț și bunicul găsesc în pom un pulovăr albastru deșirat, iar Ionuț începe să-l poarte pentru că seamănă cu ochii bunicului. That’s all, folks.

Se poate să fie înduioșătoare povestea, dar îs io inimă de piatră și nu văd bușurungul. Orișicât, micului Dinozaur îi place de Ionuț și e fascinată de rulota bunicului, care are bec! Și-mi trântește cartea-n față cel puțin o dată pe zi, așa că trebuie să i-o ascund des.

Găsești cărticica pentru copii Ionuț Goluț la Libris.

Castorul Bubu construiește un scaun

Carte pentru bebelusi 1 an

Vai, ce-am mai jumulit cartea cu Bubu și ce de mâncare a căzut pe paginile ei. Mă scuzați că nu dau un exemplu bun, dar asta e. De câte ori pot, fac picnic cu copchilu’ în camera ei sau în sufragerie; mâncăm amândouă și citim. Așa am crescut și eu, citind la masă, și uite ce bine-am ajuns.

În cărticica asta a descoperit Dinozaurul bormașina și, doamne, cât de fascinantă i se pare. Am luat bormașina mică a lui ta-su, să vadă copilul the real thing, apoi am scos și înșurubat la loc șuruburile unui joc din lemn de la Ikea – de vreo trei ori. Am scos o foaie de șmirghel să-i arăt cum șlefuiește Bubu scaunul ca să fie neted și strălucitor. I-am pus un creion după ureche, așa cum poartă meșterul Bubu. Da’ câte n-am făcut.

Castorul Bubu e o carte interactivă (are instrucțiuni scurte, gen apasă șuruburile cu degetul sau întoarce cartea de trei ori ca să dai găuri), care-și atinge potențialul maxim cu un copil de vreo 3 ani. E perfectă, însă, și pentru un copil de 1 an, dacă citești selectiv doar propozițiile descriptive sau dacă îndemni copilul să-ți arate BORMAȘINA și CIOCANUL amin!

Găsești cartea pentru copii Castorul Bubu construiește un scaun la Libris.

Minunata aventură a lui Toni

Carte pentru copii 1 an Minunata aventura a lui Toni

Asta e un fel de Die Hard pentru copiluți. Fii-mea se agită toată când o citim. Aaaa, vine bursucul arțăgos! Păzea, ariciul îi aruncă ace în nas! Puaileu! Apoi cade în groaaaaaapăăă BUF! E faină cărticica asta, îmi place și mie. Personajele sunt simpatice, textul e simplu și povestea e palpitantă. Chiar se întâmplă chestii în cartea asta și poți să le redai foarte dramatic, spre încântarea puradelului.

Găsești cartea pentru copii Minunata aventură a lui Toni la eMag.

Să învățăm mijloacele de transport

Carte puzzle copii 1 an Sa invatam mijloacele de transport

Asta e o carte de activități (puzzle) foarte mișto, mai ales pentru un pitic pasionat de mașini și utilaje. Dinozaurul meu m-a înnebunit de cap, mă urmărea prin casă cu excavatorul și motocicleta, să fac Crîîîc (nush să fac ca excavatorul, ce vrei) și Vrum-vrum, apoi să pun piesele la locul lor, că d-aia sunt mamă. Ea nu avea chef să le pună, doar să le aleagă pe cele potrivite și să-mi arate mie unde să le așez.

Eu am luat cartea asta de la biblioteca de jucării Evertoys (de aici împrumut jucării, apoi le returnez, când se plictisește bebe de ele; mai eficient, mai ecologic, mai ieftin si mai distractiv, zic eu. Poți folosi codul de reducere Cristina-FIYL-EV3-3CT pentru un discount de 50% la abonament în primele 2 luni). 

O poți cumpăra, însă, de la Cărturești.

Mama se teme de școală

Mama se teme de scoala carte copii

Cărticica asta e, evident, pentru copii mari, care merg deja la școală sau măcar la grădiniță. Eu am luat-o acum pentru că m-a intrigat titlul, iar Dinozaurului îi place pentru că are ilustrații haioase, cu copilandri. Din cartea asta a învățat să recunoască semnele de circulație, cactușii, tigăile și măștile în formă de animale – a trebuit să desenez o broască pe o hârtie, să decupez ochii și să mi-o pun pe față de 217 ori, spunând “mascădebroascămascădebroască“. Nu știu, bre, eu nu mă pricep la parenting, habar nu am ce să-i zic copilului.

Găsești cartea Mama se teme de școală la Libris.

 

Ella se teme de întuneric

Ella se teme de intuneric carte copii

Pe Ella am împrumutat-o, inițial, tot de la Evertoys (am povestit mai sus despre ei), dar a trebuit s-o cumpăr apoi pentru că Dinozaurul meu e fascinat de lanterna maimuțicii Miky. Lanterna dă lumină și alungă umbrele, iar Ella poate să doarmă. Paginile sunt cartonate, iar textul simpluț. Sinceră să fiu, mie nu-mi plac culorile ilustrațiilor (copaci cu frunze roz și tufișuri albastre, wtf, eu îi zic copilului că frunzele sunt verzi sau galbene/maro/roșcat toamna, apoi vede unele roz în carte, ahaaaa! mami îi ascunde adevărul), dar personajele sunt drăguțe și poate empatiza ușor cu Ella, mai ales când va mai crește nițel.

Găsești cartea pentru copii Ella se teme de întuneric la Libris.

 

Ăsta fu, din punctul de vedere al Dinozaurului mic, top 8 cărți pentru copii de 1 an și mai mult. Dacă mă-ntrebi pe mine, lista ar trebui să conțină (și) alte cărticele care mi se par chiar amuzante și istețe, cu morală, ilustrate fain, pe care le apreciază Dinozaurul, nu zic nu, dar parcă mai puțin decât pe celelalte. Cum ar fi Un pupic pentru tătic, Oscar vrea o îmbrățișare sau Prea mulți morcovi.

Poate o să le prindă gustul, totuși, mai târziu, și o să vă zic atunci mai multe despre ele.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.