Beartown de Fredrik Backman
Cărți mișto,  Din bibliotecă

11 citate din Beartown, de Fredrik Backman, numai bune de pus pe Facebook

Făceți-vă și voi că nu mă vedeți și săriți paragrafele astea în care mă plâng. Ce nu-mi mai convine? Păi, m-am închis în dormitor ca să nu mai aud cum bombăne o pasăre mai mult sau mai puțin imaginară, blocată sau nu în aerisirea din baia de serviciu. Asta după ce-am evitat la milimetru un atac de panică care-a planat deasupra mea tot drumul de la birou spre casă. Oricum, tot a reușit să-mi găinățeze niște palpitații în cap, plus un feeling grasomeg de impending doom.

Am zis că scriu nițel despre cartea cu hochei a lui Fredrik Backman, Beartown, și după aia mă culc chircită-n canapea, sperând că nu o să am vreun vis hitchcockian cu mii de păsări năvălindu-mi în casă prin aerisire. Nici nu știu dacă e posibil așa ceva, dacă aud într-adevăr o pasăre sau pur și simplu am luat-o, în sfârșit, razna. Cert e că o să am o noapte grea. Sunt și-n premenstrual, apropo, deci cu anxietatea până-n gât.

Beartown de Fredrik Backman

Beartown fu a treia carte a lu’ Backman pe care-am citit-o. Mi-a plăcut mai mult decât Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, dar mai puțin decât Un bărbat pe nume Ove.

La început am strâmbat din nas pentru că era cu hochei și mie nu-mi place hocheiul, deși am fost cândva la un meci de hochei, în Praga, cu Oama. Apoi am avut o zi  în care eram mai sensibilă decât un coi după o baie fierbinte, și-am zis că stau în casă și citesc cărțulia asta cu tot cu hochei.

Pe la jumătatea cărții mă certam cu mine-n oglindă, pe roluri. Au fost momente când am plâns cu muci și momente când am dat cu cartea de-azvârlita. Cu o sută de pagini înainte de final m-am dus la chioșc să-mi iau țigări, că nu mai puteam de nervi, iar la sfârșit am zis Să te ia dracu’, Backman! Dracu’ să te ia!. O să vezi și tu despre ce vorbesc, dacă te-ncumeți să citești Beartown.

Chestia e că pe alocuri Backman scrie atât de cheesy încât, cum stăteam eu cuminte și citeam, brusc mi se dădeau ochii peste cap și-mi creșteau bomboane fondante în fălci. Are și stilul ăla puternic -deși cumva superficial, cu propoziții scurte, repetiții și concluzii care par să explice chestii, dar de fapt nu explică prea multe, doar sună bine și te năucesc pentru o vreme.

Cartea parcă e făcută din oglinzi. Unele personaje își privesc reflecțiile pe îndelete, altele cu coada ochiului. Nu am putut rezona cu deciziile lor, dar asta nu m-a determinat să-mi displacă povestea. Așa cum unii oameni sunt complet tolomaci și imbecili, așa și unele personaje au dreptul să se comporte stupid și neverosimil. La urma urmelor, ce personaj ar alege să se refugieze într-o cameră, refuzând să verifice de unde se aude zgomotul straniu care tulbură liniștea apartamentului la intervale neregulate? Cu toate acestea, iată-mă. (Am dat totuși o fugă până la bucătărie, că mă rodea stomacul, și-am luat niște vinete cu brânză din frigider. Acum mi-e și mai foame. Vai de capu’ meu.)

Am citit Beartown în engleză, că încă n-au tradus-o la noi, așa că și citatele de pus pe Facebook o să vi le zic tot în engleză. Oricum, așa sună mai bine.

Enjoy!

‘You can get almost anything to look normal if you make enough comparisons.’

***

‘We’re bad losers, because a good loser is someone who loses a lot.’

***

‘The easiest way to unite a group isn’t through love, because love is hard. It makes demands. Hate is simple.’

***

‘When enough people are quiet for long enough, a handful of voices can give the impression that everyone is screaming. ‘

***

‘Sooner or later, almost every discussion about the way people behave towards one another ends up becoming an argument about ‘human nature’.’

***

‘Hypocrisy is a damn hard thing to admit .’

***

‘Fucking men! YOU’RE the problem! Religion doesn’t fight, guns don’t kill, and you need to be very fucking clear that hockey has never raped anyone. But do you know who do? Fight and kill and rape? MEN! It’s always fucking men!’

***

‘The complicated thing about fighting is daring to throw the first punch, and then, once you’ve won, refraining from throwing that very last one. ‘

***

‘A lot of people would say that many of the best things people do for each other occur precisely because of loyalty. The only problem is that many of the very worst things we do each other occur because of the same thing. ‘

***

‘Every day can mark a whole lifetime or a single heartbeat, depending on who you spend it with. ‘

***

‘Big secrets make small men of us, especially when we’re the men others have to keep secrets from.’