carti online gratuite
Cărți

12 surse de cărți online gratuite pentru cititori nesătui

Pssst! Hei, tu de colo! Ia fii atent: știu o grămadă de locuri unde poți găsi cărți online gratuite. Și, pentru că sunt un omuleț ciudos, o să-ți spun care sunt locurile alea ticsite cu cărți de citit online gratis și-o să vezi tu pe dracu’.

Păi ce, numai eu să sufăr de patima nehotărârii? Numai eu să stau cu ditamai tsundokul virtual pe laptop (mi s-a stricat tableta), să încep șapte cărți deodată și să nu termin niciuna pentru că, să vezi brâu, am găsit-o pe-a opta care e și mai faină? Numai eu să șterg lunar de praf (sunt foarte leneșă) din ce în ce mai multe cărți necitite (că deh, cititorul nesătul nu e nesătul destul, până nu cumpără și juma’ de librărie sau anticariat), înghesuite-n bibliotecă, de nu mai au, bietele, loc să dea un amărât de pârț? Nu, dom’le. Las’ să te chinui și tu. Să vezi cum e când ai de unde citi toate cărțile de pe lume, dar n-ai timp. Sau, și mai rău, să te scurme pe dinăuntru părerile de rău când alegi o carte și-n spatele ei plâng altele, toate free, toate online și toate pline cu povești care mai de care mai ispititoare.

Ai vrut cărți online gratuite? Na surse aici. Ia de-ți fă provizii.

 

 

Internet archive – sursă de cărți de citit online gratis

Internet Archive este o librărie nonprofit cu 1.3 milioane de ebook-uri ce pot fi împrumutate pentru 14 zile de oricine își face cont gratuit pe archive.org. Poți avea maximum cinci cărți în contul de împrumut în orice moment, iar dacă vrei să o împrumuți pe a șasea, returnezi una dintre cele cinci. Le poți citi online sau le poți descărca folosind Adobe Digital Editions, un sistem de gestionare a împrumuturilor, cu mențiunea că, la finalul perioadei de două săptămâni, nu mai poți deschide cartea decât dacă prelungești împrumutul.

Găsești aici cărți în engleză, spaniolă, germană, rusă, franceză, chineză și în alte, pff, 173 de limbi sau cam așa ceva. Găsești cărți vechi și noi, aflate încă sub copyright. Găsești cărți din toate genurile și cărți pe care nu le mai găsești în nicio altă librărie. Vorbesc foarte serios când spun că asta e sursa mea preferată de cărți online free, și ori de câte ori mă enervez că-mi cere cineva bani fără motiv, vin aici și mă răzbun donând 20-30 de lei. De Crăciun, de exemplu, când am auzit popii mormăind la ușă după bani, am intrat repede pe archive.org și-am făcut o donație, că fără site-ul ăsta mă ia gaia.

 

 

Project Gutenberg – sursă de cărți online free vechi spre foarte vechi

Pe gutenberg.org vii când ai chef de ceva clasique. Găsești aici toți greii, pe Homer, pe Kafka, pe Alighieri, pe Cervantes, pe Dickens, pe Conan Doyle și restul găștii dă dămult. Eu nu prea mai folosesc Gutenbergul, pentru că nu prea mai citesc literatură clasică, dar e o sursă mai mult decât decentă de cărți online gratis, bașca legală, așa că-și merită locul pe listă.

 

 

Biblioteca virtuală Humanitas – cărți de descărcat

Editura Humanitas a pus la dispoziția cititorilor, gratuit, 45 de cărți într-o bibliotecă virtuală, de unde poți descărca niscai F. Scott Fitzgerald, Nietzsche, James Joyce sau Robert Musil. O inițiativă faină, care nu știu dacă e doar temporară, dar sigur merită să arunci un ochi. Eu am găsit, de exemplu, niște cărți din colecția Vintage ale unor autori străini care au locuit o vreme în România, prin 1800 toamna, și care povestesc chestii interesante despre oameni, locuri și obiceiuri.

 

Alte locuri unde găsești cărți de citit online gratis

Mai știu încă vreo nouă surse cu cărți online gratuite, dar:

♦ ori redistribuie cărți pe care le găsești pe Internet Archive și Gutenberg (Feedbooks);

♦ ori nu-ți oferă textul integral (Google Books);

♦ ori nu-s funcționale – vezi Biblioteca Digitală a Bucureștilor, pe care n-am mai reușit să intru de peste un an pentru că „se confruntă cu probleme tehnice”;

♦ ori nu-s tocmai legale (Library Genesis, 101books.ru sau secțiunea Documents de pe Scribd, de unde poți descărca un document – găsești acolo și cărți mișto, încărcate de alți omi – dacă încarci, la rândul tău, un document).

Apropo de Scribd, știu că e cu taxă (46,18 lei am plătit luna asta), dar la câte cărți și audiobook-uri sunt acolo, dude… e aproape gratis. Păi, să-ți zic: am cont la ei de vreo șase luni, timp în care mi-am pus pe listă nouăzeci și trei de cărți, dintre care am citit vreo zece, cred. Nu mai știu exact că pe alea citite le-am scos din listă. Mă rog. Asta-i ca și cum mi-aș fi cumpărat cinșpe cărți pe lună cu puțin peste patruzeci de lei, adică plm, nici trei lei o carte. La valoarea și pregătirea ta, trei lei e ca și cum ar fi gratis. În plus, prima lună-i gratuită.

World Digital Library sau WellcomeCollection sunt alte două locuri unde mai poți găsi cărți interesante, dar nu cărți de citit la gura sobei, ci cărți de răsfoit și minunat. De exemplu, e foarte mișto să frunzărești Ghidul băutorilor de ceai (New York,1845) dar nu știu și cât de mult chef o să ai să faci asta dacă nu te documentezi pentru cine știe ce articol sau lucrare despre ceaiuri și alte licori.  Așa că sursele astea două de cărți free sunt bune, mai degrabă, pentru research.

Cam astea-s locurile cu cărți online gratuite pe care le știu eu. Or mai fi și altele: pe Google Play mai găsești, de exemplu, free ebooks, dar na, îs self published sau din domeniul public. Dacă mai știi și tu vreo comoară dintr-asta, împărtășește mai jos cu lumea, să citim toți până nu mai putem, după aia să bem o cafea și tot așa, și tot așa.

 

 

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.