Fredrik Backman bunica
Cărți mișto,  Din bibliotecă

Cartea lu’ Fredrik Backman, aia cu bunica

Na-vă căcat!

Așa zice bunica în primele pagini ale cărții în care mai spune și că-i pare rău, când trosnește polițistul cu bulgări de pământ. Nu aruncă pe bune cu caca, doar zice că e caca. Dar când își cere scuze să știi că o face pe bune. Bunica asta își cere scuze mai ceva ca mine când lovesc oamenii cu cotul în metrou. Din greșeală îi lovesc, desigur. Oricum nu dau tare.

Fredrik Backman bunica„Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” e a doua carte a lui Fredrik Backman, și tot din megaimaj am luat-o. Paznicul s-a autosesizat urgent și a stat cu ochii pe mine ca pe butelie până am plătit-o, cu tot cu noodleși. Apoi am citit-o pe-ndelete, pentru că e o țâră mai greoaie decât „Un bărbat pe nume Ove”. De fapt, nu neapărat greoaie, ci mai degrabă stufoasă. Mișună prin ea o droaie de povești și o droaie de oameni, dar cel mai greu atârnă orsul mâncător de fursecuri, aluat de chec și batoane cu proteine. Orsul e de fapt un câine, dacă vrei să știi musai, dar pentru Elsa e ors și apără castelul prințesei, așa că mucles! Elsa e mică și mai isteață decât un om mare, bunică-sa e o zăludă cu inimă de aur, iar orsul a încercat la un moment dat să fie televizor și nu i-a reușit. Fie vorba-ntre noi, să fii televizor e o chestie foarte complicată, pentru că dacă ar fi necomplicată, atunci te-ai uita-n oglindă când vrei să vezi știrile.

 

Citesc pe Goodreads că unii s-au supărat pe Backman că a îndesat povești în carte, că s-ar fi lungit la vorbă și că Elsa nu-i mereu-mereu isteață mai ceva ca un om mare. Mi se pare aiurea să te oftici din motivele astea, că doar un cititor adevărat știe să treacă mai repede peste părțile care-l plictisesc și orice om adevărat știe că și cei mai isteți dintre isteți dau câteodată niște dude din alea de zici că i-a scăpat cineva în cap când erau mici. Stai liniștit că pe Elsa n-a scăpat-o nimeni în cap, zic și eu așa. Mie cartea asta mi-a plăcut altfel decât mi-a plăcut Ove, mai molcom și mai de departe, dar tot plăcut se cheamă că mi-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.