Motherhood

Ce jucării pentru bebeluși de 0-4 luni i-au plăcut lui bebe Dinozaure

În ultimele patru luni am testat cu Eva aka bebe Dinozaure un maldăr de jucării pentru bebeluși, unele cumpărate de noi sau împrumutate de la biblioteca de jucării, altele aduse de bunici. Plușuri, centre de activități, cărți cu contrast ridicat, cărți moi, cărți impermeabile și cărți cu chițăitoare, zornăitori și instrumente muzicale, jucării cu baterii și jucării din lemn, ba chiar și chestii aiurea pe care le aveam în casă, precum lufe și coastere. Dar pentru că Dinozaurele e așa de mic și proaspăt pe lume, și-a rezervat dreptul de a ignora majoritatea jucăriilor pentru bebeluși pe care i le-am pus sub năsuc.

La început de tot și-așa dormea și mânca tot timpul, de văzut vedea cam încețoșat, iar degetele și le ținea strânse în pumnișori. Ce să-i mai ardă de jucat în condițiile astea?! După o vreme însă, a început să se implice mai mult. Acum se uită cu atenție la cărți, foșnește aripioarele fluturașului senzorial, îi place când las să cadă pe ea jucărioare moi și ușoare și bagă în gură tot ce prinde. Recent și-a descoperit genunchii, iar fața mea e o continuă sursă de amuzament. De înțeles, având în vedere că încep să mi se unească sprâncenele și câteodată mă prinde prânzul cu puchini la ochi. Oricum, nu petrecem tot timpul în care e trează jucându-ne, ci o iau cu mine prin bucătărie când spăl vase sau gătesc și îi explic ce fac pe-acolo. Mă însoțește când fac duș sau când lucrez la calculator și mi se pare extraordinară curiozitatea cu care îmi urmărește fiecare mișcare. Absoarbe informații cu o lăcomie de invidiat și zâmbește cu toată fața. Tare mi-aș dori să mai văd și eu lumea prin ochi de bebe, fără filtrul meu obișnuit de cinism și mizantropie. Oh well…

Ei, și din tot maldărul ăsta de jucării și cărți pentru bebeluși, până acum Dinozaurele a decis că îi plac cel mai mult și mai mult astea de mai jos. Dacă urmează să faci sau ai deja un ghindoc proaspăt, cred că lista asta poate fi o bună sursă de inspirație.

 

Oglinda Yookidoo cu cățel foșnitor

 

oglinda pentru bebelusi

În general, oglinda e o sursă bună de distracție pentru bebei și susține buna dezvoltare a acestora. Eva mea abia a început să zâmbească atunci când își vede reflecția, dar a petrecut mult timp cu ochii-n oglinda asta pentru bebei, cu cap și lăbuțe de cățel.

Pentru că are și o agățătoare în formă de clește, când era mică de tot obișnuiam să i-o așez în pătuț, prinsă de o zăbrea. Să vadă și ea cu ce freză de punkistă a ieșit din burta mă-sii. Acum folosim oglinda la tummy time sau când o schimb, ca să ne mai amuzăm nițel. De vreo două săptămâni vorbește pe limba ei când se uită în oglindă și trage cățelul de urechi, să-l învețe minte.

Găsești oglinda Yookidoo la Nichiduță ||  Bebe Tei

 

Centrul de activități cu litere și imagini

 

centru activitati pentru copii

De fapt, centrul ăsta de activități e cu litere, imagini, abac, tablă de scris și jocuri cu animale și numere. E un fel de 5 în 1. De înțeles, Eva nu înțelege prea multe deocamdată, dar se uită fascinată la cubulețe și le dă câte un ghiont ca să se învârtă sau prinde câte unul și se ține bine de el. Din când în când mă trezesc că se bagă și Mișu (aceeași Michonne care a devenit, în mod previzibil, Mișu) în seamă cu biluțele și cubulețele, și trebuie să am grijă să nu se bată cu bebe Dinozaure pe ele.

Oficial, centrul de activități nu intră în categoria jucării pentru bebeluși de 0-4 luni, ci e recomandat pentru grupa de vârstă 1-3 ani, dar mi s-a părut foarte șmecher și l-am împrumutat de la Evertoys, biblioteca de jucării unde avem abonament.

Și pentru că m-au întrebat mai multe mămici care-i treaba cu acest Evertoys, hai să-ți zic. E un fel de bibliotecă de jucării și cărți pentru copii de toate vârstele. Practic, tu-ți faci un abonament la ei și în fiecare lună poți alege două jucării și o carte din oferta lor. Le primești prin curier, ăia mici se joacă în voie cât au chef și, când se plictisesc, în loc să dosești jucăriile prin vreun sertar, le trimiți înapoi și alegi altele în schimb. E super simplu și mie mi se pare foarte mișto că pot să testez jucăriile fără să-mi rămână balast prin casă, contra unei sume mult mai mici decât dacă le-aș fi cumpărat din magazin. Bine, dacă vrei, poți să și cumperi jucăriile care au avut succes la ghimizdroci, cu discount aferent perioadei împrumutate. Produsele sunt dezinfectate și para dezinfectate (tbh, mai dezinfectez și eu o dată, înainte să i le dau lui Dinozaure, că-s mai paranoia din fire), iar din interacțiunile avute până acum pot să zic că oamenii de la Evertoys mi se par foarte cumsecade.

 

Găsești centrul de activități la Evertoys – apropo, dacă-ți faci abonament folosind codul de reducere Cristina-FIYL-EV3-3CT, beneficiezi de o reducere de 50% pentru primele două luni de abonament! V-am zis că-s cumsecade omii ăștia. 🙂

Dacă nu te tentează ideea de abonament la jucării, no biggie, găsești centrul de activități și la Elefant || Educlass

Centrul de activități cu pian

 

 

Drăcovenia asta a amuzat-o teribil pe bebe când avea două-trei luni. E un centru de activități cu arcadă de care sunt agățate niște jucării, dar are și un pian. Fiecare clapă activează ori un sunet, ori o melodie întreagă. Ei, și Eva, cât a fost micuță-micuță, lovea cu picioarele în clapele pianului și când nimerea – că nu nimerea întotdeauna – făcea ping ping și ne bucuram toți, era sărbătoare.

Ei, numai bine că după ce-a mai prins ea curaj și a făcut mușchiuleți la picioare, a început să izbească-n pianul cela de parcă îi era cel mai aprig vrăjmaș. Văleu, ce gălăgie făcea. Și nu că mă deranja pe mine, dar pe ea mi se părea că o agită foarte tare. Și pentru că prefer să evit suprastimularea Dinozaurelui, am scos bateriile din centrul de activități, spre marea dezamăgire a lui ta-su, care e by default mare fan jucării cu baterii, luminițe și sunete artificiale, și-l folosește acum doar ca să tragă de jucăriile atârnate de arcadă. La origine erau niște ursuleți cu zăngănele, diferit colorați, dar îi mai înlocuiesc cu alte jucărioare, ca să nu se plictisească Dinozaurele, mânca-l-ar mama.

Găsești centrul de activități la Noriel.

 

 

Fluturele senzorial aka Licuriciul Freddie

 

 

 

Că-i fluture sau licurici, asta contează mai puțin. Important e că foșnește și piuie, că are aripioare diferit texturate și piciorușe înnodate și că e cel mai bun prieten al lui bebe Dinozaure. Îl luăm cu noi în cărucior și îl folosim pentru atragerea atenției când exersăm întoarcerile pe burtică. Jucăriile senzoriale sunt, de altfel, printre cele mai potrivite jucării pentru bebeluși mititei: le dezvoltă simțurile, contribuie la dezvoltarea creierului, îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare, îi calmează și-i ajută să învețe și să distingă între diferite atribute senzoriale.

Îl găsești pe licuriciul Freddie la Emag.

 

Cărți cu contrast ridicat, cărți senzoriale și cărți cu povești

 

Poate te gândești Ce cărți, doamne iartă-mă, îi trebuie unui bebeloi de câteva luni! Mie chiar mi s-a sugerat că exagerez și că pot să-i iau o singură carte și să i-o arăt zilnic, că bebe oricum nu înțelege nimic acum și nu știe că se uită la aceleași imagini.

Bre, eu i-am luat lu’ bebe Dinozaure multe cărticele, și din cele cu contrast ridicat, pe care le vedea mai ușor și îi atrăgeau atenția când era de una, două luni, și din cele senzoriale, care încep s-o intereseze acum, la 4 luni, și cărți de povești, pe care i le citesc frumos, pe voci, cu intonație, ca s-o distrez și să se familiarizeze cu ritmul vorbirii. Și faza e că îi plac toate. Când citim se liniștește, nu mai dă din picioare, nu-și mai suge mânuțele, se uită cumințică la imagini și nu bombăne decât dacă mă lungesc eu prea mult sau i se face foame între timp. Sunt convinsă că înțelege mai mult decât cred unii oameni mari că înțeleg bebelușii și mai cred că e bine pentru ea să vadă cât mai multe tipuri de cărți, să atingă cât mai multe tipuri de coperți și hârtie, să vadă cât mai multe imagini și să mă audă citindu-i cât mai mult. Ce să mai, când vine vorba de cărți, more is better, chiar dacă ești încă în scutece.

Mai jos enumăr cărțile care îi plac cel mai mult, pe căprării:

 

Cărți cu contrast ridicat pentru bebeluși

 

Bebe Montessori. Animale

carte cu contrast pentru bebelusi

Găsești cartea Bebe Montessori. Animale la eMAG ||  Litera.

 

 

Hello, Ocean Friends și Hello, Garden Bugs

 

 

 

Găsești cărțile Hello, Ocean Friends și Hello, Garden Bugs la Elefant.

 

Carte senzorială pentru bebeluși

 

Baby, Look!

carte senzoriala pentu bebelusi

 

Cartea are ilustrații în relief, secțiuni mobile și porțiuni texturate. O găsești la Book Depository – durează câteva săptămâni până ajunge (la poștă), dar prin alte librării nu se găsește, din câte văd eu.

 

 

Carte de povești pentru bebeluși

 

Dino

carte pentru copii mici

 

Are ilustrații simple și amuzante, roșu pe alb, ușor de văzut de bebe. Povestea (în engleză) e despre un dinozaur devenit animal de casă și e bine scrisă, ba chiar are un final neașteptat. Găsești cartea Dino la Antic ExLibris.

 

 

 

 

 

Proiector pentru exterior

 

proiector imagini

 

Eeeeei, acum e-acum. Micului Dinozaure îi place foarte mult ca seara, înainte de culcare, să se uite pe tavan la imaginile proiectate de un proiector pentru exterior. Serios. Ta-su i l-a luat și mi se pare foarte mișto ideea.

Are 12 pelicule cu imagini diferite, potrivite pentru fiecare sărbătoare mare (Crăciun, Halloween, Paște) și se văd fain pe tavan. De obicei mă întind în pat lângă bebe și-i povestesc câte ceva despre imaginile respective, despre iepurași, brăduți, ouă încondeiate și așa mai departe. Dinozaurele e mesmerizat și cred că îi e ușor să asocieze spectacolul de pe tavan cu somnicul ăla lung. Poate pare aiurea, dar la noi funcționează, d-aia am pus un proiector pentru exterior pe lista cu jucării pentru bebeluși.

Găsești proiectorul la eMAG.

 

 

Cam astea au fost jucăriile pentru bebeluși (și nu numai) care i-au plăcut cel mai mult micului Dinozaure în primele patru luni de viață. Am scris articolul ăsta în două săptămâni, ceea ce nu-i așa de rău, având în vedere circumstanțele (sesiuni nesfârșite de alăptare, cărat bebele în marsupiu prin casă, pentru antrenament, învățat cântecele pentru copii și cântat cântecele pentru copii, schimbat Dinozaurele, spălat Dinozaurele, pupat Dinozaurele etc.). Puii mei, de epilat m-am epilat o singură dată de când am născut, că n-am găsit timp pentru ceva atât de trivial precum transformarea mea din Chewbacca în demoazelă finuță. Așa că da, stau bine. Cât încă mai reușesc să fur timp ca să scriu ceva, stau bine.

Acum gata, hai la joacă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.