nume pisici
Artă cu pisici,  Cu pisici

Cauți nume pentru pisici? Inspiră-te de la șase scriitori celebri care au avut mâțe

Se apropie botezul lu’ ăla mic, blănos, cu nasul umed, iar ție ți s-a lăsat așa, ca o ceață neagră peste minte și nu te poți gândi decât la nume banale, precum Mișu, Tomiță sau Mimi? Se rezolvă! Ți-am pregătit o listă de nume pentru pisici de stă mâța-n coadă, vorba vine, că sunt niște nume de pisici celebre care au făcut pe muzele mustăcioase pe lângă șase scriitori faimoși.

Hai să vedem care dintre aceste nume sofisticate i se potrivește mai bine ghemului tău de drăgălășenie și gheruțe ascuțite. Poți să-l alegi pe cel care a aparținut pisicii scriitorului tău preferat, sau pur și simplu pe cel care ți se pare că sună mai fițos.

Pudlenka, pisica lui Karel Capek

Pisica lui Karel Capek, prozatorul, dramaturgul și junalistul ceh care a utilizat pentru prima dată termenul „robot” în scrierile sale SF, se numea Pudlenka și a apărut în condiții mistico-dubioase la ușa scriitorului. Se pare că i s-a înființat în prag, din senin, exact în aceeași zi în care-i murise motanul. Pudlenka a fost o mămică tare prolifică, dând naștere unei puzderii de pisoi (douăzeci și șase), iar fiică-sa, Pudlenka II, a născut douăzeci și unu de puradei mieunători.

Taki, pisica lui Raymond Chandler

Taki era o persană neagră care-și lua în serios rolul de pisică de scriitor. De fiecare dată când stăpânul ei scria de zor romane polițiste, Taki se așeza frumușel pe teancurile de foi și le corecta torcând. Raymond Chandler a recunoscut că pisica era de fapt secretara lui.

nume de pisici celebre
Taki și Raymond Chandler. Sursa: https://www.portlandmercury.com/BlogtownPDX/archives/2010/07/09/raymond-chandler-loved-cats

Williamina, pisica lui Charles Dickens

Marele prozator englez s-a confruntat cu aceeași situație în care s-au găsit ai mei când Tomas, cotoiul negru de care eram cu toții foarte mândri, a născut trei pisoi. Tomas a rămas Tomas și după fericitul eveniment, însă William al lui Dickens a devenit Williamina. Scriitorul a refuzat cu încăpățânare să aibă ceva de-a face cu fiii și fiicele Williaminei, însă o prichinduță cu pernuțe moi l-a fermecat definitiv. Toată lumea îi spunea „Pisica stăpânului” și mica pușlama își petrecea timpul alături de Sir Dickens, servindu-i drept inspirație când acesta își scria romanele. Când pisicuța se plictisea, îi stingea lumânarea cu lăbuța.

Calvin, motanul lui Harriet Beecher Stowe

Autoarea romanului „Coliba unchiului Tom” a fost asaltată într-o zi de un motan Albastru de Rusia, care i-a trecut tropăind pragul, apoi a cerut de mâncare. Solid, poate chiar grăsuț, și cu siguranță impresionant, Calvin a pus stăpânire pe casă subliniind foarte clar faptul că el era șeful. Când Harriet scria, el supraveghea totul de pe umărul ei.

Prințesa Șase Degete, pisica lui Ernest Hemingway

E drept că Hemingway era considerat un dur din toate punctele de vedere, dar tot avea un punct slab: pisicile. În casa lui trăiau nu mai puțin de treizeci de mâțe, una dintre ele fiind o polidactilă albă, primită în dar de la un căpitan de vas (se spune că pisicile polidactile aduc noroc marinarilor). Flocoșenia a primit cel puțin două nume: Albă ca Zăpada și Prințesa Șase Degete (conform unei cărți foarte simpatice despre pisici, Cats Miscellany: Everything You Wanted to Know About Our Feline Friends), însă preferatul meu este cel cu prințeșica, pentru că sună mai… nobil.

nume de pisici de scriitori
Una dintre urmașele Prințesei Șase Degete, care locuiește în The Ernest Hemingway Home and Museum. Sursa: https://www.hemingwayhome.com/cats/

Mr. Peter Wells, pisoiul lui H. G. Wells

Prozatorul și jurnalistul englez H. G. Wells, cel care a deschis larg porțile literaturii science fiction cu romane precum Mașina timpului și Războiul lumilor, avea un pisoi foarte deștept pe care l-a numit Peter Wells, pentru că, deh, doar făcea parte din familie. Mr. nu venea de Mâr Mâr, ci de la Mister, pentru că motănelul era un adevărat domn. Atât de domn era, încât atunci când scriitorul avea oaspeți enervanți, care vorbeau prea mult sau prea tare, Mr. Peter Wells se ridica de pe unde era tolănit și se îndrepta ostentativ către ușă, poftindu-i afară pe gălăgioși.

Ei, și dacă nu-ți place niciunul dintre numele astea, nu-i bai. Zi-i pisicii tale Țonțonica, Marmeladă sau Sebastian, nu contează. Oricum nu o să te bage niciodată în seamă când o strigi.

C-așa-i viața cu pisici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.