pisici Saul Steinberg
Artă cu pisici,  Cu pisici,  Omi cu capu'

Nu-i ușor să fii pisică desenată de Saul Steinberg

Ți se pare că-i floare la ureche să fii pisică desenată de faimosul cartoonist Saul Steinberg, dar să știi că, de fapt, e al naibii de greu. Uneori, te trezești că nu ai pic de flocoșenie, ești toată numai linii negre și foaie albă. Alteori te pomenști cu un nas mare și ascuțit, în locul unui buton mic și roz, în formă de inimioară. Ba chiar se-ntâmplă, câteodată, să fii compusă dintr-un scaun și nițel perete, iar combinația asta e una foarte dificilă, care-i încurcă până și pe cei mai buni dintre noi.

 

Pe scurt despre Saul Steinberg, mare ilustrator și mare pisicar

Saul Steinberg a fost la început român, dar România și-a bătut joc de el pentru că era evreu, așa că s-a dus să devină artist celebru la americani.

S-a născut în 1914, la Râmnicu Sărat, și s-a simțit pentru prima oară rușinat din cauza originii lui după numai 11 ani, când a venit în vizită unchiul Harry din America. A povestit, mai târziu, că a fost pur și simplu electrizat de mirosul Americii, cu guma ei de mestecat și cu șamponul ei.

„Mi-am jurat că o să mă salvez din civilizația primitivă din care făceam parte.”

Și s-a salvat. A ajuns mai întâi în Italia, dar Italia l-a izgonit când a devenit fascistă. Apoi, după multe încurcături, probleme și puțină închisoare, s-a oprit pentru o vreme în Republica Dominicană și în 1942 s-a stabilit în State. Ilustrațiile lui apăreau deja de ceva vreme în reviste prestigioase, precum The New Yorker, Life și Harper’s Bazaar.

În următorii șaizeci de ani, Saul Steinberg a desenat mult de tot. Și de fiecare dată a încercat să deseneze ca un copil. A desenat pentru coperta celor mai citite reviste, a desenat reclame, a desenat pereți și a desenat măști pe pungi de hârtie. A desenat orașe, oameni, crocodili, pinguini și niște pisici îngrijorate, cu mustăți bățoase.

Saul Steinberg a fost un mare iubitor de pisici și un mare iubitor al lui Papoose, mâțuca elegantă, îmbrăcată la patru ace, în costum de blăniță neagră, care i-a stat alături 15 ani, și care a dispărut într-o zi de vară din anul 1995. A spus mai târziu că, dintre toți prietenii pe care i-a pierdut, de sora lui și de Papoose îi este cel mai dor.

 

pisica Saul Steinberg
Steinberg cu pisica Papoose în Amagansett, 1977. Foto Sigrid Spaeth. Hedda Sterne Foundation via SaulSteinbergFoundation.org

 

Cu România nu s-a mai împăcat. A vrut, la un moment dat, să se-ntoarcă la casa în care a crescut, de pe strada Palas, dar i-o dărâmase Ceaușescu. Cu tot cu stradă, bineînțeles. În 1996, Academia Română i-a trimis o scrisoare în limba română, în care-l anunța că intenționează să-i ridice o statuie. Mai rău s-a supărat când a văzut cuvinte românești în fața ochilor. Nu-i plăcea deloc limba asta, despre care spunea că-i „limbă de cerșetori și polițiști”, limbă în care fusese „umilit, bătut, înjurat și chiar mai rău – pentru că era evreu, singura satisfacție pe care au avut-o sălbaticii aceia”.

Spre sfârșitul vieții a devenit tot mai deprimat și mai anxios. Saul Steinberg a murit în 1999. Nu a fost un artist ușor de încadrat într-un gen anume. Putem să zicem c-a fost un modernist fără limite, doldora de imaginație și ironie. Nu știam de Steinberg și nu știu dac-aș fi aflat vreodată despre dumnealui fără ajutorul pisicilor care, iată, nu doar că reușesc să treacă peste dificultatea de a fi compuse din scaune, pereți și podea, ci se ocupă foarte serios de educația artistică a umanilor.

Astea-s niște pisici de nădejde, domnule.

 

pisica Saul Steinberg
Desen semnat Steinberg pe scaun Eames, c. 1950-51. Vitra Design Museum, Weil am Rheim via SaulSteinbergFoundation.org

 

mască pisică Saul Steinberg
USA. NY. New York. Pictorița americană de origine română Hedda STERNE cu o mască-pisică din seria de măști semnate Saul STEINBERG, 1959. Foto Inge Morath.

 

familie pisici Saul Steinberg The New Yorker
The New Yorker, 1954, Saul Steinberg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.