pisici in reclama la cerneala
Cu pisici

Despre perioada de glorie a pisicilor în advertising

Pisicile se pricep la orice, dar la advertising sunt mai experte decât Ogilvy, Burnett și Bernbach la un loc. De la sfârșitul secolului XIX până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, mâțele au vândut cu succes cereale, băuturi răcoritoare, săpunuri, chiloți, țigări, mere, galoși, gin, mașini de cusut sau lipici.

În vremea aceea, publicitatea era la început, iar în ilustrații stătea zvâcul oricărei reclame. După mai multe teste, concluzia a fost clară: ilustrațiile cu pisici erau mai eficiente decât cele cu câini, girafe sau albine. Atrăgeau mai bine atenția și, se știe, odată ce ai captat atenția publicului, vânzarea e pe jumătate asigurată.

Așa că primii publicitari au profitat din plin de excesul de vino-ncoa al mâțelor și le-au pus moț pe ambalaje, etichete și în ilustrațiile reclamelor. Unul dintre trucurilor lor favorite era să folosească o felină ca simbol și să încurajeze clienții să ceară, de exemplu, „cerneala cu o pisică pe etichetă”. Bineînțeles că, odată expus la imaginea mustăciosului negru de mai jos, nici prin gând nu-ți trecea să mai folosești cerneluri fără pisică. Mission, pardon, pission accomplished!

 

reclamă cerneală pisici publicitate

 

Nici măcar nu era necesară vreo legătură între produsul promovat și neamul pisicesc, unii le îndesau în ilustrații cu forța și le lăsau să fie abuzate în voie de copii fără genunchi.

 

reclama pisica neagra

Pisicile au fost extrem de populare în epoca victoriană și în prima jumătate a secolului XX. Aproape la fel de populare cum sunt astăzi, deși e greu să compari calendarele, posterele și partiturile ilustrate cu feline desenate de mâna unor artiști mai mult sau mai puțin talentați, cu imprimeurile moderne de calitate superioară sau cu pozele și filmulețele de pe Youtube.

 

reclame vechi cu pisici

 

Foarte apreciate erau articolele promoționale ilustrate cu pisici, precum insigne și oglinzi de buzunar, sau chiar calendarele în formă de mâțe.

 

 

calendar Corticelli vechi în forma de pisici

 

Unul dintre artiștii care desenau pisici pentru reclame era Louis Wain, creatorul unei minunate lumi pisicești numită Catland. Am povestit mai multe despre el, despre viața și creațiile lui, aici.

 

catland advertising Hood's

Dar hai mai bine să vă arăt cele mai simpatice reclame cu pisici peste care am dat în cartea „The Cat Made Me Buy It!: a  a collection of cats who sold yesterday’s products”, fără alte comentarii. Că vedeți și voi cu ochiul liber: oricât de pocit ar fi desenate, mâțele astea sunt irezistibile. Eu una sigur mi-aș cumpăra niște cerneală sau niște otravă pentru șobolani, dacă ar fi ambalajul împopoțonat cu o fufă din asta blănoasă.

 

partitura pisici publicitate veche
Partitură din 1919

 

reclama pisica trabuc Tabby
Ilustrație pe interiorul unei cutii de țigări de foi , 1894

 

reclama veche la tigari cu pisici
Ilustrație din 1886 din interiorul unei cutii de țigări de foi

 

advertising vechi cu pisici
Pisici dezamăgite că au rămas fără job. 1880

 

reclama la ciorapi cu pisici
Reclamă la ciorapi, cca. 1910

 

reclama pisici sec XIX
Reclamă la mașina de cusut New Home (1877-1882)

 

reclama Ivory pisici
Reclama la săpunul Ivory de la Procter&Gamble, din 1900, cu pisici creepy.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.