recomandări de cărți amuzante
Cărți mișto

7 recomandări de cărți amuzante care te scot imediat din butoiul cu melancolie

Știu că uneori e mișto să faci pluta în butia plină cu lacrimi de jale, dar odată și-odată tot o să vină un moment în care-o să tânjești după niște cărți amuzante.

Ai putea încerca să te uiți la niște seriale de comedie mai întâi, dar eu zic așa: după ce suspini de-nmoi câteva pietre, ia la scotocit biblioteca personală, anticariatele și librăriile după niște cărți care să te binedispună fără să-ți amorțească mintea. Niște cărți amuzante care să-ți țină companie de la câteva ore la câteva zile, până când te scuturi bine de tristețe și ești gata să iei din nou lumea-n piept. Uite, îți recomand eu câteva.

 

7 cărți amuzante. Recomandări în dezordine

 

Mielul: Evanghelia după Biff, tovarășul de joacă al lui Isus, de Christopher Moore

christopher moore lamb carte amuzantaE bună când vrei să-ți cadorisești prietenii mohorâți sau când ai chef să-ți iei pentru suflețelul tău amărât o carte comică.

Christopher Moore e unul dintre scriitorii mei preferați și cam toate cărțile lui sunt al naibii de amuzante și deștepte, dar asta-mi place în mod special pentru că m-a făcut să râd în hohote în metrou. Într-însa se întâmplă, în mare, cam așa:

Isus avea un best friend pe care-l chema Levi, dar toată lumea îi zicea Biff, și-a ars-o cu tipul ăsta din copilărie până la răstignire. S-au ținut de năzbâtii ca toți puștanii, au spart puța din piatră a statuii unui zeu grec, li s-au aprins călcâiele după Maria Magdalena, au învățat kung-fu, chestii zen și diverse trucuri cu licori magice. Biff s-a specializat în arta erotică, iar Isus- care avea interzis la sex- îl punea să se culce cu o mulțime de gagici și după aia să-i povestească ce și cum se simte coțăiala. Cartea asta e plină cu toate felurile de umor (sec, spumos, de limbaj, de situație), dar din ea răzbate în același timp o tandrețe aparte. Am și plâns citind-o, dar după aia am râs iar tare de tot și m-am făcut bine. Cel puțin pentru o vreme.

 

Găsești Evanghelia după Biff, de Christopher Moore, aici: Libris (în engleză) || eMag (română) 

 

 

Aspidistra să trăiască!, de George Orwell

carte amuzantă Orwell Keep the Aspidistra Flying (Aspidistra să trăiască!) mi-a fost dragă în mod special pentru că e despre mine. Mă rog, dacă m-ar fi chemat Gordon Comstock și aș fi avut o aspidistră pe birou chiar ar fi fost despre mine, dar e despre un poet idealist care vrea să-și câștige existența scriind. Deja e de râs, nu-i așa? Ei, Gordon ăsta intră în tot felul de belele și uneori te poate scoate din sărite, dar asta pentru că încercările lui de a se război cu greutățile vieții și cu nenorocita de aspidistră sunt adorabil de stângace.

Ce-i aspidistra, mă întrebi? O plantă. Știu că sună ca o creatură marină, dar e o plantă de apartament.

Dacă și tu te chinui să găsești un echilibru sănătos între dorința de a-ți petrece viața într-un mod nobil, scriind, pictând sau citind, și dorința de a nu avea o viață prea scurtă, curmată de inaniție, te vei regăsi și tu în paginile acestei cărți, într-un fel sau altul.

 

⇒ Găsești Aspidistra să trăiască!, de George Orwell, aici: Libris (în engleză) || Cărturești (în engleză) 

 

 

Prins în mreje, de Iris Murdoch

carte funny de Iris MurdochÎncă o carte cu un scriitor leneș, cam ratat.

Cu Iris Murdoch am o relație destul de zbuciumată, în sensul că vreo două cărți de-ale ei (asta și Vlăstarul cuvintelor) mi-au plăcut de numa’ numa’, în timp ce altele mi se par imposibil de citit (Marea, marea ar fi un exemplu bun). În orice caz, Prins în mreje (Under the Net, în original) este o carte foarte amuzantă care se citește pe nerăsuflate. Cel mai mult mi-a plăcut scena cu bețivăneala de la Poștă. Să-ți zic.

Donaghue, scriitorul, împreună cu doi prietenaşi, îl caută pe altul, Hugo, care lăsase belet că se duce la bar. Dar în care bar? Trebuie verificat minuţios fiecare bar şi, pentru că „e necuviincios să intri într-un local fără să bei ceva”, băieţii se fac mangă şi se lipesc de Lefty, un lider de partid socialist, bineînţeles, pentru că altfel l-ar fi chemat Righty. Ăstuia i se face chef de trimis scrisori, aşa că se duc toţi la poştă, unde se pun pe cântat şi un funcţionar îi dă afară. Afară i-au fascinat atît de tare cutiile de scrisori, încît au simţit o pornire de nestăvilit să scrie misive. După ce-au mâzgălit nişte hîrtii, s-au dus să înoate în Tamisa. Ce de aventuri, mamă, mamă!

O altă chestie foarte mişto în carte e prăvălia cu pisici a doamnei Tinckham. Numai pentru asta și tot merită s-o citești.

 

⇒ Găsești Prins în mreje (Under the net), de Iris Murdoch, aici: Cărturești (în engleză) || Elefant (în engleză) || Libris (în engleză)

 

 

Nepovestitele trăiri ale templierilor români, de Adrian Voicu

cărți amuzante Adrian VoicuNepovestitele vin în două părți, dar prima e aia musai de citit. E o caterincă de la un capăt la altul, o poveste cu bărbățoi bătăioși, iubitori de vin și friptane, de muieri care știu a lucra omul, de fapte de vitejie și cai destoinici, de aventuri și faze pline de haz. Onomastica personajelor e genială și-o să-ți dau câteva exemple: Berilă, codana Pufarine, frații Curbiliniu și Rectiliniu, curva Omlette, Pitique de Tarencrique, Gell de Douche, moș Gugăl din satul Onlain, contele Mojar, baronul Pojar.  Pe scurt, e o nebuneală în care ai impresia că se explică totul, că înțelegi totul, inclusiv venirea maneliștilor și spălătorilor de parbrize în țara românească, noțiunea de securist (purtător de secure) sau faza cu fatalismul din Miorița.

Ritmul povestirii e ca-n Fear of the Dark a lu’ Maiden, adică perfect dozat: acu’ ne bătem nițel, acu’ ne sfătuim, acu’ băgăm la stomac, acu’ ne hlizim, ce să zic, citești cartea asta pe rupte, nu-ți vine s-o lași din mână.  Nici măcar la budă, bineînțeles.

 

⇒ Găsești Nepovestitele trăiri ale templierilor români, de Adrian Voicu, aici: Librăria Delfin ||  Libris

 

 

Prin cele străinătăți, de Terry Pratchett 

carte funny witches abroad terry pratchettFii atent că Prin cele străinătăți (Witches Abroad) e o carte amuzantă cu vrăjitoare (cine-a mai pomenit așa ceva, hm?).

Pe scurt, Sir Terry Pratchett trimite în sejur trei vrăjitoare pe mături (Granny Weatherwax, Nanny Ogg și Magrat Garlick) și parodiază o grămadă de povești de adormit copiii. Apoi, transformă în om un cotoi deosebit (deosebit de puricos și obraznic) care pune tot ce vede într-una din următoarele trei categorii: de violat, de bătut sau de mâncat. Multă lume zice că asta e cea mai faină carte din universul Discworld și tind să le dau dreptate, deși sunt încă departe de a citi toate cele 41 de bucăți (atât are seria, că scria omul ăsta minunat, Sir Terry Pratchett adică, 2-3 pe an, ziceai că dau turcii) ca să-mi dau cu părerea în cunoștință de cauză.

Găsești Prin cele străinătăți (Witches Abroad), de Terry Pratchett, aici: Cărturești (în engleză) || eMag (în engleză) 

 

 

Cimitirul, de Adrian Teleșpan

carte amuzantă Teleșpan CimitirulA trecut ceva timp de când cartea asta a sculat țara-n picioare că de ce e cu atâta sex și mai ales de ce e cu atâta sex între bărbați. Unii zic că, dacă treci peste obscenități, o să descoperi o profunzime aparte bla bla.

Eu n-am trecut peste obscenități, că mi-au plăcut prea tare, dar de râs am râs în hohote. În ho-ho-te. Și la un moment dat cu sughițuri mici.

Teleșpan e tare simpatic și, pentru că-s friendă cu el pe feisbuc (deși nu-l cunosc personal), îmi mai apare din când în când notificare din aia că fii atentă, rockozaure, Teleșpan e în apropiere, la 2 km distanță de tine! Și-atunci mă uit repede în jur ca să-l văd, dar de fiecare dată-i țeapă, nu-ș cum naiba.

Mă rog.

Dacă încă n-ai citit Cimitirul și dacă nu te deranjează să citești despre cum își bagă unii bomboane de ciocolată în poponeață ca să aibă gust mai bun, atunci o găsești aici: eMag //

 

Cum să-ți dai seama dacă pisica ta plănuiește să te omoare

cea mai amuzantă carte cu pisici Oatmeal

 

Cartea asta e o compilație de comicsuri de la The Oatmeal, cu două pisici pe care le cheamă Bob. Te poți distra online cu toate comicsurile cu pisici ale celor de la The Oatmeal, iar dacă vrei să te amuzi în tihnă, în fotoliul tău de citit, ia-ți cartea în română. A fost tradusă de Alex Tocilescu, un publicitar și scriitor simpatic, care are o pisică portocalie pe care o cheamă Ursula.

Nu cred că e nevoie să mai spun ceva. Dacă ești pisicar, asta-i cartea umoristică pentru tine!

Găsești Cum să-ți dai seama dacă pisica ta plănuiește să te omoare (How to Tell if Your Cat is Plotting to Kill You) aici:  Librăria Delfin || eMag (în engleză)

 

Cam asta fu listuța mea de cărți amuzante, cărți umoristice de-a dreptul, care mi-au descrețit fruntea în diverse ocazii. Sigur mai sunt și altele – n-am zis nimic despre Jim cel norocos a lui Kingsley Amis sau despre cărțile lui Jerome K. Jerome, dar asta numai pentru că am stabilit ca în acest articol să vorbesc doar despre șapte cărți. Despre restul cărților comice din lume, altădată. Noi să fim sănătoși!

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.