scrierea deschisa metoda
Cărți,  Tehnici de scris

Tehnica de scriere deschisă

Simți nevoia să scrii ceva și nu știi ce? Ai chef să pierzi zile întregi, săptămâni, luni sau, cine știe, ani lungi și grei în căutarea poveștii perfecte care-ți sălășluiește-n străfundul subconștientului? Vrei să-ți apară riduri pe frunte, să fumezi un pachet de țigări ziua și unul noaptea și să dai în darul beției?

Atunci îți recomand următoarea metodă de-nșirat cuvinte pe hârtie:

Scrierea deschisă

Scrierea deschisă este nu doar opusul scrierii dirijate, despre care spuneam că-i sigură, curată și practică, ci este, fără exagerare, cea mai haotică tehnică de scris dintre cele enumerate de Peter Elbow în cartea Writing With Power: Techniques of Mastering the Writing Process. E drept că permite creativității să se dezlănțuie ceva de speriat, dar este și o mare consumatoare de timp. Totuși, o să te facă să simți, să vezi și să gândești lucruri noi, pe care nu-ți imaginai vreodată că le-ai putea coace înăuntrul tău. Păstreaz-o în trusa cu scule scriitoricești pentru când vrei să meșterești un roman.

Ce presupune concret tehnica scrierii deschise?

În primul și-n primul rând, să nu te gândești la structură, capitole, personaje sau la finalul textului. Elementele astea vor prinde singure formă pe parcurs.

În al doilea rând, să-ți iei schimburi curate și-un colac la tine, pentru că o să pleci într-o călătorie pe mare. Da, da, chiar așa.

 

  • Apucă-te să scrii ceva. Orice. Folosește tehnica freewriting și pornește în larg. Oprește-te după o jumătate de oră și recitește ce-ai scris.
  • Aruncă ancora și găsește centrul de greutate al textului: o idee care iese în evidență, o imagine, un joc de cuvinte sau un moment Aha! pe care-l experimentezi chiar acum, în timp ce revezi rezultatul episodului de freewriting. Formulează-l într-o frază și notează fraza dedesubt.
  • Continuă apoi cu încă o repriză de freewriting, pornind de la fraza respectivă. Nu te interesează alte corăbii, nu te interesează țărmurile și nu dai doi bani pe eventualitatea unui naufragiu pe o insulă pustie. Tot ce faci este să ridici pânzele ca să ți le umfle bine vântul și să lași dâre de cuvinte în urmă.
  • Aruncă ancora după o jumătate de oră și mijește ochii ca să-nțelegi mai bine ce-ai scris. Caută centrul de greutate și notează noua frază pe care o descoperi astfel.
  • Repetă procesul până când scoți din tine toate cuvintele care se vor scrise. Textul rezultat poate fi un draft pe care să lucrezi în continuare folosind, de exemplu, scrierea dirijată, poate fi un eseu personal care te ajută să-nțelegi, eu știu, o întâmplare ori o conversație care nu-ți dă pace, poate fi o colecție de proze scurte sau o operă experimentală. Poate fi orice și chestia asta este suficient de incitantă, cred, ca să anuleze orice alte neplăceri ale scrierii deschise.
  • Dacă ți se-ntâmplă să te blochezi, să nu dibuiești ideile principale ale reprizelor de scris liber sau să intri în panică pentru că te afli în mijlocul oceanului și țărmul nu se vede NICĂIERI, odihnește-te. Lasă textul în sertar o vreme.

„Orice text căruia îi ia atât de mult timp ca să apară este probabil important. Înăuntrul tău lucrurile se reorganizează într-o configurație mai bună.”

Peter Elbow

 

Nu încerca să forțezi textul. Lasă-l bătut de valuri din toate părțile. Nu contează că schimbi punctul de vedere de la persoana I la persoana a III-a, că treci de la proză la poezie sau că te învârți în cerc, în jurul aceleiași stânci. Sau aceluiași rechin. Când ai o versiune completă a textului, îl poți ferchezui. Poate avea nevoie de mai multe corecturi sau de mai puține. Pe Vrum-Vrum l-am scris deschis și i-am aplicat o corectură minimală, deși, fie vorba-ntre noi, i-ar fi trebuit una babană. Nu mai contează acum, și-a făcut datoria și a scos din mine multe regrete și iluzii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.