scrierea dirijată
Cărți,  Tehnici de scris

Tehnica de scriere dirijată

Adevărul e că mi-ar fi convenit mai mult să fac un singur articol cu patru tehnici de scris menționate de Peter Elbow în cartea sa, Writing With Power: Techniques of Mastering the Writing Process. Dar m-am dat zmeu și am zis că merită să le detaliez mai mult într-o serie de articole ample, în loc să fușeresc informațiile doar pentru că sunt o putoare sinistră care ar prefera să citească acum cu cracii-n sus, pe canapea. D-aia, dragă bre, citești acum începutul celui de-al treilea articol despre cum să-nșiri cuvintele ca pe mărgele. O să afli din el mai multe detalii despre tehnica scrierii dirijate.

Ce-nseamnă scrierea dirijată?

Păi, înseamnă să scrii tot ce ai de spus despre subiectul în cauză, fără ca în timpul ăsta să faci pauze ca să corectezi cine știe ce greșeală strecurată în rândul șaișpe și fără să-ți permiți digresiuni. Dacă o iei pe arătură, te oprești frumușel și revii la ideea de la care ai plecat. Apoi corectezi ce-ai scris, aranjezi paragrafele și gata, ai terminat. Poți proceda așa doar când scrii despre un subiect familiar, despre care poți spune multe chestii, sau când trebuie să scrii texte plictisitoare pentru care nu e nevoie să descoperi secretul lui Bâldâbâc. Tehnica asta e utilă atunci când nu ai mult timp la dispoziție.

Tehnica scrierii dirijate e compusă din două etape: scrierea propriu-zisă și corectarea. Fiecare etapă ar trebui să ocupe jumătate din timpul alocat scrierii textului.

Etapa scrierii propriu-zise

 • Acum îți folosești energia doar pentru a scrie (d’ohh): imagini, fapte, scene, dialoguri, amintiri, orice are legătură cu subiectul.
 • Începe prin a-ți stabili audiența și scopul textului, apoi dă-i drumul.
 • Nu te interesează în faza asta nici gramatica, nici punctuația, nici ordinea ideilor.
 • Dacă nu găsești un cuvânt potrivit, înlocuiește-l cu unul nepotrivit, subliniază-l și treci mai departe.
 • Încearcă să nu te repeți și scrie până când se termină timpul alocat.

Etapa corectării textului

 • Străduiește-te să nu faci exces de zel. Lucrează cu materialul pe care îl ai și asigură-te că nu-ți ia mai mult timp să-l corectezi decât ți-a luat să-l scrii.
 • Citește detașat ce-ai scris și păstrează mereu în minte audiența și scopul textului.
 • E posibil ca subconștientul să fi descoperit între timp cuvântul potrivit pe care-l căutai mai devreme, așa că fă înlocuirile necesare.
 • Desprinde o idee principală din text și vezi dacă poate fi formulată într-o frază scurtă și clară.
 • Peticește textul acolo unde ți se pare că e prea subțire și-l fluieră vântul.
 • Aranjează paragrafele într-o ordine logică. Asigură-te că paragraful de început și cel final susțin ideea principală.
 • Citește textul cu voce tare sau cu vocea din minte (aia care sună ca vocea lui Morgan Freeman), taie fără milă cuvintele în plus, asigură-te că ai exprimat totul clar și verifică să nu fi scris ceva greșit.

Gata. Ai terminat. Vezi că e o metodă destul de curată și practică, în care nu riști să te lungești cu vorba sau să spui prostii. N-are nimic haotic sau periculos în ea.

Dar în articolul următor o să-ți povestesc despre o tehnică opusă scrierii dirijate, o metodă haotică și creativă care o să-ți dea palpitații peste palpitații… dar care-o să-ți aducă și mari satisfacții. Este vorba despre scrierea deschisă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.